Drama SNG Maribor z Immaculato na Gledališki olimpijadi na Madžarskem

FOTO: Aljoša Rebolj/SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes z uprizoritvijo Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament sodelovala na Gledališki olimpijadi, ki od aprila do konca junija poteka na Madžarskem. Uprizoritev v izvedbi Nataše Matjašec Rošker je na sporedu v gledališču Jaszai Mari v Tatabanyi pri Budimpešti.

Na 10. Gledališki olimpijadi bo na prizoriščih po vsej Madžarski na ogled skupno 750 uprizoritev v izvedbi 400 ansamblov iz 58 držav.

Kot sporočajo iz SNG Maribor, je cilj Gledališke olimpijade 2023 spodbujanje dostopa do kulture, svobode in avtonomije. Organizator dogodka je madžarsko Narodno gledališče v Budimpešti, umetniški vodja pa Attila Vidnyanszky.

Mednarodni gledališki festival Gledališka olimpijada (Theatre Olympics) poteka občasno na različnih prizoriščih po svetu. Prvo izdajo leta 1995 je organiziral grški režiser Theodoros Terzopoulos v grškem mestu Delfi, kjer je bila glavna tema grška tragedija.

Uprizoritev Immaculata temelji na romanu Marijin testament

Namen festivala je spoštovati različne kulture ter spodbujati medkulturno povezovanje med gledališkimi umetniki po vsem svetu. Kljub imenu, ki spominja na znamenito športno tekmovanje, na Gledališki olimpijadi ni tekmovalnih elementov ali nagrad.

Uprizoritev Immaculata, ki je bila v Mariboru premierno uprizorjena septembra 2016, temelji na romanu Marijin testament, v katerem je irski pisatelj Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji podelil lastni glas.

“Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli,” je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Immaculata je že gostovala po tujini 

Immaculata je že gostovala po Sloveniji in tujini, med drugim v Madridu v Španiji in v Guadalajari v Mehiki ter bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje. Nataša Matjašec Rošker je na Mittelfestu v Čedadu po gostovanju z Immaculato prejela nagrado Adelaide Ristori. Zadnje odmevno gostovanje Immaculate je bilo oktobra 2021 na festivalu monodrame Solo v Moskvi.
VIR: STA

Oddaj komentar