Dom Tezno kmalu z dodatnimi, začasnimi namestitvami in pomembnimi investicijami

Dom starejših občanov Tezno, ki v teh dneh praznuje 17 let delovanja, je bil uspešen na državnem razpisu za vlaganja v infrastrukturo in bo po napovedih še letos začel z izgradnjo dodatne enote za začasne namestitve. V njej bo 12 mest, kjer bodo lahko uporabniki bivali največ tri mesece.

Po napovedih direktorice Jasne Cajnko bodo v roku dveh tednov objavili javni razpis za izvajalca gradbenih del.

“Enota za začasne namestitve je namenjena kot ukrep deinstitucionalizacije starostnikom, ki se še ne odločajo za stalno namestitev v dom, a v nekem obdobju potrebujejo določeno podporo, na primer po zdravljenju v bolnišnici, poškodbi ali odhodu njihovih negovalcev v bolnišnico ali na dopust,” je za STA pojasnila direktorica.

Radi bi uredili enoto za osebe z napredovano demenco

Bivanje v takšni enoti je možno največ tri mesece, zatem pa se uporabnik vrne v domače okolje ali pa se zanj najde kakšno drugo obliko namestitve. Zgradili jo bodo poleg sedanje stavbe doma, ob meji z gozdom, ustrezne kadre pa so že začeli usposabljati.

Kasneje bi radi v pritličju obstoječe stavbe uredili še enoto za osebe z napredovano demenco, nadaljnje širitve tega mariborskega doma za starejše pa ne načrtujejo, saj je trenutna velikost doma po ocenah direktorice optimalna. “Trenutno število stanovalcev je sistem, ki ga je še moč na človeku prijazen način upravljati,” je povedala.

Zavod s 137 zaposlenimi in 223 stanovalci

V Domu Tezno, ki je javni socialno varstveni zavod s 137 zaposlenimi in 223 stanovalci, se življenje sicer te dni odvija že skoraj kot pred epidemijo covida-19. Potekajo vse aktivnosti, terapije, druženja in dejavnosti za stanovalce, ta teden so priredili tudi piknik v domskem parku, s katerim so obeležili 17-letnico delovanja.

Ob tej priložnosti vsako leto podelijo priznanja najbolj zaslužnim, letos pa so zaradi preteklega zahtevnega obdobja zaradi covida-19 naziv Najboljši stanovalec leta in Najboljši delavec leta podelili kar vsem stanovalcem in zaposlenim v tem domu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar