Določena vplivna območja Plečnikovih spomenikov, ki so nominirani za vpis na Unescov seznam

Ljubljana: Plečnikovo Tromostovje. Vir: Google Street View

Vlada je z odlokom razglasila dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena, izbrani spomeniki iz odloka pa so uvrščeni v nominacijo za vpis Plečnikovih del na Unescov seznam.

Po opozorilu mednarodne evalvacijske komisije je sledila določitev vplivnih območij nekaterih Plečnikovih spomenikov. Kot piše v sporočilu za javnost po seji vlade, je nominacija za vpis Plečnikovih del Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine v postopku evalvacije. Mednarodna evalvacijska komisija je z vmesnim poročilom opozorila na pomanjkljivosti pri varstvu nekaterih spomenikov in njihovih vplivnih območij.

Ljubljana, brezčasna prestolnica po meri človeka v zasnovi Jožeta Plečnika

Zato je pristojna strokovna organizacija, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), v sodelovanju z delovno skupino za nominacijo Plečnikovih del na Unescov seznam pripravila predlog za spremembo razglasitve v delu odloka, ki se veže na določitev vplivnih območij nekaterih Plečnikovih spomenikov. Nominacijo Ljubljana, brezčasna prestolnica po meri človeka v zasnovi Jožeta Plečnika je stalna predstavnica pri Unescu Centru za svetovno dediščino v Parizu predala lani konec januarja. Kot so tedaj sporočili z ministrstva za kulturo, je nominacija tako formalno uvrščena v evalvacijski cikel 2020-2021.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar