Dobro znamenje za vinarje

Trgatev Stare trte na Lentu leta 2016.

Danes goduje Sveti Vincenc (ali Vincencij), ki po ljudskem izročilu lahko “napoveduje” dobro vinsko letino. Njegovo ime se namreč izraža v mnogih pregovorih, ki so povezani z vinarstvom in rastjo vinske trte: “Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čase vlije“. Na to je opozoril tudi mestni viničar Stane Kocutar.

stara trta
Stara trta na Lentu. Vir: Facebook profil S. Kocutarja

Iz imena Vincenc je nastalo kar nekaj različic, tudi vzdevkov: Vinko, Vinc, Vincencij, Vince, Cenc, Cenček, Cene, Vinc… Poleg že zapisanega, se ime pojavlja v še najmanj dveh pregovorih: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči“, “če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti“.

Očitno ljudsko izročilo dobro pozna tudi mariborski mestni viničar Stane Kocutar, ki je danes na svoj Facebook profil zapisal: “22. januar. Če Sveti Vincenc ima lepo vreme, dobro je za žito in vinske gore.” Če pregovori niso zgolj “iz trte zviti” ter ob upoštevanju današnje vremenske napovedi, ki po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje Mariborčanom zagotavlja jasen dan, si vinarji verjetno lahko obetajo dobro letino.

Oddaj komentar