Decembrski Maribor v soju praznične okrasitve, osrednje prizorišče obnovljen Glavni trg

Vsebine Čarobnega decembra bodo vabile k individualnemu doživljanju prazničnega Maribora.

Mariborčani bodo tudi letošnji december začutili praznični utrip svojega mesta. Prihajajoči konec tedna bo mestno jedro zasijalo v privlačni podobi in bo do konca leta ponudilo kakovostne vsebine za prijetno, predvsem pa varno doživetje prazničnega Maribora. Osrednje prizorišče bo Glavni trg, kjer bo od 11. do 30. decembra postavljena darilna tržnica z lokalnimi pridelki in izdelki. Na mestnih ulicah in trgih bodo mimoidoče razveseljevali raznovrstne svetlobne figure, Čarobna galerija s tematskimi foto točkami in urbani gozdički, ki jih bodo okrasili prebivalci mesta. Organizatorji bodo programe prilagajali epidemiološkim razmeram, tudi v priljubljenem Vilinskem mestu, kjer med drugim četrtkove in petkove koncerte do nadaljnjega prenašajo preko spleta.

Vodilo Čarobnega decembra v Mariboru 2020 je varno in odgovorno ravnanje tako organizatorjev kot prebivalcev mesta, zato njegove vsebine spodbujajo individualno doživljanje prazničnega Maribora. Obseg in način izvedbe načrtovanih vsebin bodo organizatorji sproti prilagajali veljavnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Jure Struc, v. d. direktorja Zavoda za turizem Maribor: »Z razpršitvijo lokacij in vsebin smo poleg praznično razsvetljenih ulic in trgov Mariborčanom ponudili tudi druge možnosti za prijetno in ustvarjalno preživljanje decembrskih dni v družbi njihovih najbližjih. Pri tem smo k sodelovanju povabili širšo skupnost, od lokalnih ponudnikov in različnih kreatorjev programskih vsebin do prebivalcev mesta. Razvoj decembrskih dogodkov bodo narekovali epidemiološke razmere in z njimi povezani ukrepi, a verjamemo, da bodo izvedene aktivnosti prispevale k veliko lepim trenutkom in prijetnejšemu vzdušju v mestu.«

Praznična okrasitev mestnega jedra

Osrednja praznična razsvetljava v mestnem jedru bo zasvetila prihajajoči konec tedna, Mestna občina Maribor pa jo bo letos dopolnila z novimi uličnimi lučkami, svetlobnimi figurami in okrašenimi drevesi. Lokacijsko se praznična okrasitev širi na Glavni trg s Koroško cesto in na Trg revolucije, bogatejše bo okrašen tudi Rotovški trg.

Neva Pipan, Mestna občina Maribor: »Osrednja praznična okrasitev bo to leto zaživela konec prvega tedna v decembru in bo dopolnjena z novimi svetlobnimi elementi v starem mestnem jedru in svetlobno okrasitvijo za otroke. Tudi letos bodo lučke na Piramidi, smrekah in ostalih drevesih, obstoječo ulično okrasitev pa bodo dopolnile čarobne niti, ki bodo povezovale mestne ulice in tako simbolno ponazarjale povezanost med ljudmi tudi v času, ko sicer nepogrešljiva decembrska druženja niso mogoča.«

Darilna tržnica na Glavnem trgu

Osrednje prizorišče Čarobnega decembra bo prenovljen Glavni trg, kjer bo predvidoma v petek, 11. decembra, zaživela darilna tržnica. 15 sejemskih hišic bo vse do 30. decembra vsak dan ponujalo kakovostne pridelke in izdelke lokalnih ponudnikov, med njimi bodo tudi prejemniki novega destinacijskega certifikata kakovosti Naše najboljše.

Javno podjetje Snaga d.o.o. bo 4. in 5. decembra na Osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu in na Mali tržnici na Dominkuševi priredilo Miklavževo darilno tržnico. Miklavž bo lahko kupil darila lokalnih kmetovalcev, čebelarjev in sirarjev, pa tudi venčke in namizne aranžmaje, na Mali tržnici pa bo darila ponujala še trgovina brez plastične embalaže Zelena japka.

V času Čarobnega decembra bo imela Osrednja mariborska tržnica na Vodnikovem trgu tudi dobrodelno noto: v sodelovanju z društvom Upornik bodo od 2. do 23. decembra zaposleni v Snagi ter prodajalci in kupci na tržnici v okviru akcije »Božična vrečka Srečka iz mariborskih tržnic« zbirali darila, s katerimi bodo polepšali praznike najranljivejšim meščanom starejše populacije. Kupci bodo lahko prispevali svoja darila v košaro za zbiranje daril na tržnici, vrečke Srečke pa bodo nato trikrat tedensko dostavili izbranim starostnikom.

Festival Vilinsko mesto

Tudi ustvarjalnosti in domišljije polno Vilinsko mesto vabi, da se prebivalci vsebin, ki so jih zanje pripravili, udeležijo v ožjem krogu svojih najbližjih. Središče Vilinskega mesta je Vetrinjski oziroma Vilinski dvor, ki ga letos krasi nova stenska podoba Zvezdna pravljica; tam potekajo tudi četrtkovi in petkovi koncerti s pričetkom ob 19. uri, ki jih bo do nadaljnjega moč spremljati iz udobja domačega kavča. Do 28. decembra bo od Židovskega trga, po Usnjarski ulici do Vodnega stolpa na ogled svetlobna postavitev Lumina, organizatorji pa so pripravili tudi navodila za samostojna potepanja po mestu: Iskanje zakladov s križanko v žepu in odkrivanje štirih tematskih zgodb Maribora – o elektriki, vinu, kroni in kulturi.

Marko Brumen, producent Festivala Vilinsko mesto: »Festival Vilinsko mesto bo letos malo drugačen, a še bolj stkan iz vilinske domišljije. Ob razmeram prilagojenih vsebinah bomo drug drugemu dajali pogum in spodbudo s spletnimi objavami pod geslom #VilinskoMesto – in kdo ve, morda se bomo proti koncu decembra tudi nasmejali na uličnem gledališču z Ano Mrzlo.«

Pot po Čarobni galeriji in skupnostna okrasitev smrečic

Po mestnih ulicah in trgih bo vodila in vabila k ustvarjanju tudi Pot po Čarobni galeriji, postavitev petih foto točk z ilustracijami mladih umetnikov, ki predstavljajo štajersko prestolnico kot mesto čarobnosti, Stare trte, kulture, športa in dobrih ljudi.

Zraven foto točk bodo »rasli« urbani gozdički, skupki smrečic, ki jih bodo lahko v duhu povezovanja in soustvarjanja praznične podobe mesta okrasili njegovi prebivalci – za ta namen so organizatorji pripravili posebno video navodilo za izdelavo okraskov in ponudili možnost za naročilo materiala.

Mag. Maja Pegan, predsednica Društva Hiša!: »Decembrski dnevi bodo letos drugačni, brez velikih prireditev, zabav, koncertov in drugega vrveža, ki smo se ga v preteklih letih tako navadili. Morda nas letošnji prazniki nehote popeljejo nazaj k njihovemu bistvu, k miru, toplini, družini. A praznični duh vseeno počasi prihaja v mesto, ulice se kitijo v soj tisočerih lučk in smrečic … In zakaj ne bi v mozaik praznične okrasitve prispevali tudi mi, prebivalci Maribora?«

Oddaj komentar