Darilno slikanico bo za bralno vzpodbudo prejelo več kot 25 tisoč prvošolcev

Pri Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS so tudi letos s podjetjem Hofer, drugimi podporniki in Javno agencijo za knjigo RS pripravili darilno slikanico za vse prvošolce. Tokratna darilna knjiga je Smejalnik in cvililna zavora Slavka Pregla z ilustracijami Kostje Gatnika. V četrtek, na dan zlatih knjig, bodo razdelili kar 25.500 slikanic.

Slikanica Smejalnik in cvililna zavora je izšla leta 1984 v zbirki Velike slikanice pri založbi Mladinska knjiga. Po pisanju spletne enciklopedije Wikipedia sta glavna lika deklica Sanja in njen brat Arjan, ki rada potarnata nad delom, ki ga morata početi, med drugim nositi knjige v šolo ter podpirati svinčnike, ko pišejo domačo nalogo.

Kot so sporočili iz društva bralna značka, bodo letos slikanice dobili vsi prvošolci v Sloveniji in slovenski otroci zunaj slovenskih meja, nekaj izvodov pa bo ostalo v šolskih knjižnicah ter pričakalo bralce naslednjih generacij.

17. SEPTEMBER, DAN ZLATIH KNJIG ???ZAČENJA SE PRAZNOVANJE 60. OBLETNICE BRALNE ZNAČKELetošnje darilne knjige za…

Gepostet von Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS am Mittwoch, 16. September 2020

Podelitev bo vseslovenski dogodek, saj so pri društvu prosili šole, naj slikanice razdelijo na isti dan, v četrtek, 17. septembra. Branje za bralno značko se namreč vsako leto začne na ta datum, na dan zlatih knjig, ki je obletnica rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka (1890-1970). Uradno se bralna značka zaključi 2. aprila, ob svetovnem dnevu knjig za otroke.

Letos praznujejo 60. obletnico bralne značke

Na izbranih šolah bodo slikanice slovesno razdelili slovenski avtorji: v osnovni šoli (OŠ) Mirna avtor letošnje darilne knjige Slavko Pregl, v OŠ Bizeljsko Irena Cerar, v OŠ Metlika in OŠ Podzemelj Primož Suhodolčan, v OŠ Frana Erjavca Nova Gorica Ana Zavadlav, v OŠ Žiri Anja Štefan ter v OŠ Črenšovci Maša Ogrizek.

Pri društvu so se še posebej zahvalili podjetju Hofer, “ki je s svojim prispevkom že šesto leto zapored omogočilo, da slikanico prejmejo vsi prvošolci v Sloveniji in slovenski otroci zunaj njenih meja ter da bodo slikanice na izbranih mestih slovesno podelili slovenski avtorji”.

Letos praznujejo tudi 60. obletnico bralne značke, ki so jo začeli v jeseni leta 1960. Konec novembra bodo imeli v Cankarjevem domu osrednji simpozij z naslovom 60 let branja pod površjem.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar