Danes začetek zbiranja overjenih podpisov za predlog Zakona po modelu “JA POMENI JA”

Začetek zbiranja overjenih podpisov za predlog spremembe zakona s členom "Ja pomeni ja". Vir Facebook, Inštitut 8 marec

Danes, 17. februarja, začne teči 60-dnevni rok za zbiranje 5.000 overjenih podpisov, ki jih potrebuje Inštitut 8. marec za vložitev predloga zakona. Predlagajo namreč spremembo zakonskega člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, če storilec ne uporabi sile.

V primerih, ko žrtev zamrzne, spi ali ni pri zavesti, ko storilec izkoristi njeno presenečenje ali uporabi zvijačo, ko se žrtev ne upira dovolj, da bi storilec uporabil silo, ne gre za posilstvo. Tudi v primeru, ko žrtev govori “ne, ne, ne”, po trenutni zakonodaji ne gre za posilstvo. Zato pri Inštitutu 8. marec izpostavljajo, da gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva, in zato predlagajo uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev.

“Pri doseganju sprememb lahko prispeva čisto vsak od nas. Pomagate lahko tako, da oddate svoj podpis in tudi tako, da k temu spodbudite svoje prijatelje, družino ter o problematiki ozaveščate svojo okolico,” so zapisali pri Inštitutu 8. marec in dodali: “Zato te vabimo, da se nam v sredo pridružiš na upravni enoti in pred uradno osebo (!) overiš svoj podpis in s tem izraziš podporo redefiniciji kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja po modelu “ja pomeni ja”. V Mariboru so se danes zbrali ob 10. uri pred UE Maribor, prav tako bo možno podpis predložiti v naslednjih dneh. Zbrali pa so se tudi v nekaterih drugih občinah pred njihovimi upravnimi enotami, kjer bo mogoče oddati overjen podpis tudi v prihodnjih dneh.

V Mariboru so otvorili overjanje podpisov na upravni enoti ✊
#samojapomenija

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Sreda, 17. februar 2021

Kako se lahko odda podpis

Kot oddani se upoštevajo samo overjeni podpisi, ki jih lahko oddate na dva načina:
1. Osebno na upravni enoti: obrazec, ki je dostopen na spletni strani Inštituta 8. marec in na vsaki upravni enoti, izpolnite in obvezno podpišete v prisotnosti uradne osebe na eni izmed upravnih enot. Nato morate nujno poskrbeti še, da obrazec tudi fizično pride do nas. Šele tako bo vaš glas štel. Izpolnjen obrazec lahko pošljete na naslov Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana ali pa ga oddate kontaktni osebi, ki bo v času dogodka na lokaciji upravne enote.
2. Z elektronskim podpisom: vsak z digitalnim certifikatom ali SMS pass lahko svoj podpis odda tudi prek spletnega portala e-uprave.
Obrazec, navodila za oddajo podpisa, predlog zakona, pogosta vprašanja in vse ostale informacije so dostopne na spletni strani: www.samojapomenija.si.

Oddaj komentar