Danes stavka policistov

Slika je simbolična

Policisti in policistke bodo danes med 8. in 12. uro izvedli štiriurno opozorilno stavko. Z njo opozarjajo na neizpolnjevanje zavez vlade iz stavkovnega sporazuma z njimi iz leta 2018. Med stavko bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

Stavko vodi Sindikat policistov Slovenije (SPS). Ni pa se jim pridružil Policijski sindikat Slovenije, drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji. V temu pravijo, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno “v reševanju in ustrezno pravno zavarovane”, stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov.

Ne glede na to pa v SPS napovedujejo, da bodo danes stavkali vsi policisti in policistke ter zahtevali izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s policijskima sindikatoma podpisala decembra 2018. Zahtevajo namreč takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema v policiji in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje položaja policistov.

Slika je simbolična

Ministrstvo za notranje zadeve ob tem pravi, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma realiziranih, o nekaterih pa da še tečejo pogajanja. Ob napovedi stavke, 21. januarja, so tudi zatrdili, da bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki. V SPS pa medtem pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.
Vir: STA

Oddaj komentar