Danes predstavljen načrt strategije za čimprejšnjo zagotovitev cepiva proti novemu koronavirusu

Vir: Pexles

Evropska komisija bo danes ministrom EU za zdravje predstavila načrt strategije za čimprejšnjo zagotovitev cepiva proti novemu koronavirusu. Bistvo strategije, ki jo bo sicer objavila prihodnji teden, je skleniti sporazume z več proizvajalci in jim vnaprej plačati znaten del naložb v razvoj cepiva v zameno za zavezo, da bodo cepivo namenili EU.

Razvoj novega cepiva traja običajno deset let, zaradi gospodarske krize obstaja sedaj velik interes, da se razvije bistveno prej, v 12 do 18 mesecih, kar je velika obremenitev za farmacevtska podjetja, saj je treba proizvodne zmogljivosti zagotoviti pred uspešno sklenjenimi kliničnimi testiranji, kar močno poveča tveganja, pojasnjujejo viri pri Evropski komisiji.

Komisija po navedbah virov predlaga vnaprejšnje sporazume s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem vnaprej plačala znaten del naložbe v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, takoj ko bo na voljo. Zaradi tveganja, da nekateri projekti ne bodo uspešni, predlaga sporazume z več proizvajalci.

Denar naj bi črpali iz instrumenta za krizno podporo, ki razpolaga s proračunom 2,7 milijarde evrov. V okviru tega instrumenta bo komisija naročala v imenu članic. Cepivo naj bi med članice razdelili glede na število prebivalstva. Cilj je zagotoviti cepivo za 300 milijonov Evropejcev. Odvisno od tega, ali bo potrebno eno cepljenje ali dve, tako ciljajo na od 300 do 600 milijonov doz.

Komisija upa, da bo danes na zasedanju ministrov EU za zdravje, na katerem bo Slovenijo zastopala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, dobila politično podporo za strategijo, s katero želi med drugim tudi preprečiti notranje boje za cepivo. Strategijo bo sicer uradno predstavila prihodnji teden.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar