Danes obeležujemo materinski dan

V Sloveniji je marec že tradicionalno v znamenju žensk. Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, je 25. marec pri nas tudi materinski dan. Ženske z otroki se brez ustrezne podpore moža ali partnerja soočajo s številnimi težavami od usklajevanja poklicnega in družinskega življenja naprej.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je sicer že večkrat zagotovil, da si ministrstvo prizadeva, da bi starša lahko čim lažje usklajevala poklicno in družinsko življenje. Pripravljajo tudi ukrepe v to smer, da bi bila družinska politika še bolj prijazna in bi pari lažje načrtovali življenje v prihodnosti.

Po njegovem mnenju je pomembno ustvarjati razmere, v katerih bodo pari lahko imeli toliko otrok, kolikor si jih želijo. Izvedene ankete po njegovih besedah kažejo, da bi si v Sloveniji povprečno vsak drugi par želel imeti po enega otroka več od števila, ki ga ima v resnici.

Minister je prepričan, da je treba zagotavljati razmere, v katerih večjega števila otrok ne bomo več povezovali s padcem blaginje ali celo revščino družine. Ena od pomembnih nalog celovite in učinkovite družinske politike je zato po njegovem prepričanju zmanjšati razlike v blaginji pri posameznikih in parih brez otrok na eni strani ter staršev z otroki na drugi strani.

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno pozneje. V obdobju po 2. svetovni vojni so bile ob rojstvu prvega otroka najmlajše leta 1976, ko so bile v povprečju stare 22,7 leta. V začetku 90. let pa so se povprečne starosti mater ob rojstvu prvega otroka začele dvigovati. Ženska, ki je rodila prvič, je bila leta 2019 v povprečju stara že 29,6 leta.

V Sloveniji je mam nekaj več kot 663.000.

Materinski, očetovski in starševski dopust s stoodstotnim nadomestilom plače

V družinski politiki je po zagotovilih ministrstva več dobrih ukrepov v podporo družinam, denimo materinski, očetovski in starševski dopust s stoodstotnim nadomestilom plače, ki skupaj trajajo kar 13 mesecev.

Nezaposlene matere v prvem letu po otrokovem rojstvu prejemajo starševski dodatek, ki znaša 422 evrov. Otrok dobi ob rojstvu darilo v znesku 367 evrov, v času epidemije covida-19 pa še dodatnih 500 evrov. Predšolsko varstvo za drugega otroka je brezplačno, če je v vrtcu hkrati s svojim bratom ali sestro, za tretjega in nadaljnje otroke v družini pa je vedno brezplačno.

A ob teh ukrepih bi bilo treba poskrbeti tudi za rešitve na drugih področjih, tako denimo na stanovanjskem področju, na področjih trga dela in pokojninskega zavarovanja, se zavedajo tudi na ministrstvu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar