Danes mednarodni dan številke 112 za klic v sili

Danes je mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112. Uporablja se jo za klice za varnost in ravnanje v primeru nesreč. Izbira današnjega datuma ni naključna, saj se številka za klic v sili skriva prav v današnjem datumu, 11. 2., so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Slovenija je brezplačno številko 112 za klic v sili kot druga država v Evropi uvedla leta 1997.

Operaterji na telefonski številki 112 sprejemajo klice in posredujejo pomoč zdravnikov, gasilcev, veterinarjev ter gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot.
Leto po tistem, ko je Slovenija uvedla številko 112, pa je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve številke 112. Določeno je, da morajo biti klici na to številko brezplačni, države pa morajo zagotoviti, da se mora ob klicu pokazati lokacija kličočega. Številko 112 lahko brezplačno pokličemo v kateri koli državi članici EU in v večini drugih evropskih držav, med drugim tudi v Švici, Norveški, Makedoniji, Kosovu in posameznih območjih Rusije.

Med prednostne naloge uprave za zaščito in reševanje letos med drugim sodita vzpostavitev sistema javnega alarmiranja prek mobilnih telefonov in nadgradnja aplikacije za sprejem klicev na 112 s storitvami alarmiranja prek mobilnih telefonov.
Vir: Lokalec

Oddaj komentar