Danes je svetovni dan ustnega zdravja

Ščetkanje zob, vir: Pixabay

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tudi obeležujejo Svetovni dan ustnega zdravja. S sloganom “Recite: “Aaa”: Poskrbite za ustno zdravje” želijo poudariti pomembnost celostne in vseživljenjske skrbi za ustno zdravje, ki obsega zdravje zob, obzobnih tkiv in vseh drugih struktur v ustni votlini.
Dosledna skrb za ustno higieno in redni obiski pri zobozdravniku so pomemben del zdravega življenjskega sloga. S tem lahko močno zmanjšamo verjetnost nastanka bolezni v ustni votlini in krepimo naše splošno zdravje.

Ob letošnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja so v sodelovanju s Stomatološko sekcijo SZD pripravili krajšo brošuro. Izpostavili so pomembnost lastne skrbi za ustno zdravje (zadostna ustna higiena, preventivni pregledi pri zobozdravniku) in opisali nekatere povezave med ustnim in splošnim zdravjem. V zloženki boste med drugim našli tudi enostavne, jasne in hkrati najučinkovitejše ukrepe za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja.

Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno.
Uporabljamo mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo, ko je izrabljena.
Zobna pasta naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov, pozorni pa smo tudi na količino paste: do 2. leta: 500 ppm, za grahovo zrno paste, od 2. do 6. leta: 1.000 ppm, za grahovo zrno paste, od 6. leta naprej: 1.450 ppm, 1–2 cm zobne paste. Po umivanju zob se izogibamo spiranju ustne votline. Odrasli uporabljamo tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobno nitko in/ali medzobno ščetko). Primerno skrbimo tudi za higieno protez, ki jih umivamo pod mlačno tekočo vodo, brez uporabe zobnih past. Pri umivanju protez odstranimo vse ostanke pritrdilnih past.

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay

Otroku pričnemo umivati zobe ob izrasti prvega mlečnega zoba.
Otroku pri umivanju zob pomagamo in ga nadziramo najmanj do 6. leta. Izogibamo se vmesnim prigrizkom med obroki. Za žejo pijemo predvsem vodo. Izogibamo se sladkarijam in sladkim pijačam. Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za 15–30 minut.
Najmanj enkrat letno obiščemo zobozdravnika, tudi če nimamo težav.

Oddaj komentar