Danes goduje “poscana” Zofka

Ledeni možje po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja, ne bodo razočarali. Danes se bo tako zgodila nova izrazita sprememba vremena, so povedali na agenciji za okolje. Goduje  namreč sv. Zofija, v ljudskem jeziku znana kot “polulana” ali “uscana Zofka.”

Vreme je precej hladno za ta letni čas, je opozoril. Gre za prodor hladnega zraka, ki je za april ali maj običajen in se zgodi skoraj vsako leto. Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma “uscana Zofka”.

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar