Danes bodo podrobneje predstavili nove ukrepe za omejitev širjenja okužb

VIR: pixabay.com

Štirje pristojni ministri bodo danes podrobneje predstavili ukrepe proti epidemiji, ki jih v sredo sprejela vlada.

Del ukrepov, kot je ponovna uvedba pouka na daljavo za del učencev, bo začel veljati v ponedeljek. Že od petka pa bodo strožji ukrepi v sedmih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko, je napovedal premier Janez Janša.

 Vlada je sprejela ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi

Kot je pojasnil, se trenutno sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo na 100.000 prebivalcev uvršča na rdeči seznam, ostalih pet regij pa na oranžnega. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Vlada je sprejela nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi.

Med drugim je določila, da bo omejila neposredno delo v vseh šolah. Učenci od 5. razreda osnovnih šol in dijaki bodo šolanje opravljali na daljavo. Tudi visokošolskim zavodom in univerzam pa so že priporočili, naj na ta način organizirajo čim več pedagoškega procesa. O ukrepu bodo po Janševih besedah znova odločali po jesenskih počitnicah.

V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, bo od petka začasno prepovedano vsakršno zbiranje več kot 10 oseb, omejene bodo storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnosti. Omejeno bo tudi prehajanje med regijami, v odloku določene izjeme bodo enake, kot so bile spomladi pri prehodih med občinami. Nošenje zaščitnih mask bo obvezno tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu

Na sredini seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu. Odredba, ki je že začela veljati, zaenkrat prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19.

V peti sklop protikoronskih ukrepov, ki jih bodo v četrtek obravnavali poslanci, je vlada vnesla tudi možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje koledarsko leto.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar