Dan v znamenju Pekrskih dogodkov

Spomin na dogodke, ki so se leta 1991 odvili v Pekrah, v Mariboru obeležujemo kot enega izmed štirih spominskih dnevov MO Maribor.

Pripravili številne aktivnosti

Mineva 30 let od trenutka, ko so enote mariborske garnizije Jugoslovanske ljudske armade obkolile tedanji 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah. Dogodki, ki so se zvrstili za tem, so pokazali in potrdili, da Mariborčanke in Mariborčani stopimo skupaj, ko je to zgodovinsko pomembno in nujno.

Prvič v zgodovini so izobešene zastave po celotni Bezjakovi ulici, ki pelje do Izobraževalnega centra Pekre. Oblikovani so posebni jubilejni plakati, s katerimi se zahvaljujejo vsem, ki so v odločilnih trenutkih pokazali moč in pogum. V starem mestnem jedru nameščeni plakati s citati ljudi, ki so pred tridesetimi leti sodelovali pri prvih korakih do samostojne Slovenije.

“V sodelovanju z Juretom Ivanušičem, Markom Vezoviškom in ekipo Regionalnega RTV Centra Maribor je bil posnet kratek video z naslovom »Dnevi poguma in razuma«, ki bo objavljen na občinskih kanalih spletnih platform Youtube, Facebook in Instagram,” so sporočili iz MO Maribor.

V sodelovanju z Muzejem NO je bil pripravljen zbornik »30 let kasneje«, od 17. maja pa vse do 1. avgusta bo na ograji Muzeja NO na ogled razstava z naslovom »Pekre in vojna za osamosvojitev severovzhodne Slovenije 1991«. Med 21. majem in 30. junijem bo na Grajskem trgu na ogled ulična razstava »Pekre Tu se je začelo«, ki jo je pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor.

Tradicionalna spominska slovesnost

Danes se bo odvila tradicionalna spominska slovesnost pred Izobraževalnim centrom Pekre. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Povabljene goste bosta nagovorila tudi župan MO Maribor Saša Arsenovič in
nekdanja predsednica skupščine občine Maribor Magdalena Tovornik.

Tradicionalni pekrski pohod v organizaciji Turističnega društva Pekre in Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Maribor se bo začel po končani slovesnosti.
Ogled prenovljene spominske sobe v Izobraževalnem centru Pekre, ki jo je v sklopu 30. obletnice prenovil Muzej NO Maribor – ogled bo možen med 13. in 17. uro.

Oddaj komentar