Covid ukrepi in potovanje po EU v letošnjem letu

EU je konec leta 2021 sprejela priporočilo o usklajenem pristopu za lažje potovanje med pandemijo COVID- 19, ki je začela veljati 1. februarja 2022. Z istim datumom bo hkrati na ravni EU določeno tudi 270-dnevno obdobje priznavanja potrdil o cepljenju.

V skladu z novim priporočilom se bi tako pri potovanju po novem upošteval status posameznega državljana in ne ukrepi, ki so bili sprejeti na regionalni ravni – z izjemo območij, na katerih je stopnja kroženja virusa covid-19 zelo visoka. To pomeni, da bo vsak državljan lahko nemoteno potoval po EU, če bo izpolnjeval pogoj cepljenja, testiranja ali prebolevnosti, kar bo mogoče dokazati z veljavnim digitalnim EU covid potrdilom, testiranjem ali potrdilom o prebolevnosti.

Pristop, ki temelji na individualnem statusu, bo znatno poenostavil veljavna pravila ter potnikom omogočil lažja potovanja in jim zagotovil dodatno jasnost in predvidljivost.

Kaj vsebuje veljavno digitalno EU covid potrdilo?

Iz digitalnega potrdila bo razviden cepljeni status osebe ter tudi cepivo, s katerim je bil državljan cepljen. Veljavna bodo le cepiva, ki so bila odobrena na evropski ravni, prav tako pa od zadnjega odmerka primarne serije (2. odmerek) ne bo smelo miniti več ko 270 dni.

Če je bil državljan že cepljen z obnovitvenim odmerkom, potem zanj omejitev 270 dni več ne bo veljala, ampak bo lahko potoval nemoteno tudi po preteku 270-ih dni. Države članice se v tem trenutku še posvetujejo, če bi lahko priznale tudi potrdila o cepljenju za cepiva, ki so jih odobrili nacionalni organi ali Svetovna zdravstvena organizacija, niso pa bila odobrena na ravni EU.

Če državljan ni cepljen, bo moral pri potovanju imeti pri sebi ali negativen rezultat PCR testa, ki ne bo smel biti starejši od 72, ali pa negativen rezultat hitrega antigenskega testa, ki ne bo smel biti starejši od 24 ur.

Prebolevniki bodo morali s sabo imeti potrdilo o prebolelosti, iz katerega bo moralo biti razvidno, da od datuma prvega pozitivnega testa na covid-19 ni preteklo več kot 180 dni.

Sprejeto priporočilo prav tako predvideva, da bo Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) še naprej objavljal zemljevid regij držav članic ter na njem označeval tveganje za okužbo po sistemu semaforja (zelena, oranžna, rdeča, temno rdeča). Zemljevid bo temeljil na stopnji sporočenih primerov v 14-dnevnem obdobju, deležu cepljenih in stopnji testiranja. Ta zemljevid pa bo tudi podlaga, s katero bodo države članice izvajale ukrepe v zvezi s potovanju na temnordeča območja, kjer je stopnja kroženja virusa zelo visoka.

Države članice bi morale ljudi čim bolj odvračati od vseh nenujnih potovanj na ta območja, za vse, ki s teh območij prihajajo pa, v primeru da nimajo digitalnega potrdila, odrediti karanteno.

V skladu z novim priporočilom je okrepljena zasilna zavora za odzivanje na pojav novih skrb ali pozornost vzbujajočih različic virusa covid-19. Če država članica uvede omejitve zaradi pojava nove različice, bi moral Svet v tesnem sodelovanju s Komisijo in ob podpori ECDC preveriti stanje. Sprejeto priporočilo sicer ni pravno zavezujoč instrument in za njegovo izvajanje so še naprej odgovorni organi posameznih držav članic.

Prispevek je nastal v sklopu projekta Europe at your doorstep / Evropa na našem pragu, ki ga izvaja Zavod PIP, sofinanciran pa je s sredstvi Evropske unije.

Oddaj komentar