Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu po znižanih cenah

Slika je simbolična

S pomladjo se začne prebujati narava, z njo pa tudi živali. Tudi tiste najmanjše, ki pa lahko povzročijo veliko težav. Sploh klopi. Poskrbite za pravočasno zaščito.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor bo ob svetovnem dnevu zdravja, 1. april, za vse občane Maribora in okolice, organiziral cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu s popustom na dani odmerek.

Cepljenje bo potekalo jutri (v soboto, 1. aprila 2017) med 7. in 13. uro v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor – Center na Ulici Talcev 5 v pritličju.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu; FOTO: arhiva lokalec.si
Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu; FOTO: arhiva lokalec.si

Cena odmerka cepiva bo ta dan znašala 20 evrov, cena pa je enaka za odrasle in otroke. Iz zdravstvenega doma še sporočajo, da vse, ki imate rumeno cepilno knjižico, to prinesete s seboj. Naročanje za cepljenje ta dan ni potrebno.

O klopnem meningoencefalitisu

Klopni menigoencefalitis, virusna bolezen osrednjega živčevja, se prenaša z vbodom okuženega klopa. Bolezen se pojavlja sezonsko, največ od meseca maja do oktobra, kar je povezano z biološko aktivnostjo klopov. Prvi znaki okužbe so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Tveganju obolelosti za klopnim meningoencefalitisom so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, še posebej pa tisti, ki se veliko gibajo v naravi oziroma je njihov poklic povezan z delom na prostem. Glede na to, da je Slovenija uvrščena na tretje mesto med evropskimi državami, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji nizek – cepljenih je le okoli 10 odstotkov ljudi. Nizka precepljenost pa je med drugim posledica tudi preslabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnostih bolezni.

Oddaj komentar