Cena zlata se je zavihtela na novo rekordno vrednost

Vir: Pixabay.com

Cena zlata se je zavihtela na novo rekordno vrednost. Za 31,1-gramsko unčo zlata je bilo treba v noči na ponedeljek odšteti 1944,71 dolarja, kar je močno preseglo prejšnji rekordni znesek iz leta 2011 pri 1921,18 dolarja. Cena je sedaj pri 1932 dolarjev, kar je še vedno precej nad prejšnjim rekordom.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se je cena zlata dvignila zaradi posledic novega koronavirusa in geopolitičnih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Ukrepi ameriške centralne banke za zajezitev posledic novega koronavirusa vplivajo na nižjo ceno dolarja v primerjavi z drugimi valutami in dražijo zlato. Vlagatelji, ki so si v zadnjem času zaradi velikih denarnih spodbud nekoliko oddahnili, so našli varno zavetje za svoje naložbe v trgovanju z zlatom.

Na začetku koronske krize je bilo treba za 31,1-gramsko unčo zlata odšteti manj kot 1500 dolarjev. Nato se je zlato dražilo, še posebej pa od sredine junija. Vlagatelji so namreč začeli bolj razmišljati o dolgoročnih posledicah krize, predvsem zaradi negotovosti njenega razvoja, dviga dolga držav in podjetij ter nizkih obrestnih mer.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar