Čebelarska zveza poziva k zagotavljanju cvetočih rastlin na zelenih površinah

FOTO: Pixabay.si

Čebelarska zveza Slovenije je na vse občine poslala poziv, v katerem jih spodbuja, naj zelenice ob poteh, parkih in drugod kosijo pozno in tako rastlinam pustijo čas zacveteti. “To bi pomagalo tako čebelam kot divjim opraševalcem, saj bi na teh cvetovih dobile vsaj nekaj hrane v obliki nektarja in cvetnega prahu,” so poudarili.

Dober primer prakse je po navedbah čebelarske zveze občina Ljubljana, kjer so letos na določenih zelenih površinah počakali s košnjo toliko časa, da so rastline odcvetele, zraven pa so za potrebe informiranja ljudi o akciji postavili tudi table z napisi Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle.

Povabilo k sodelovanju v tej akciji so naslovili na vse slovenske občine, njihova želja pa je, da bodo vzoru občin sledili tudi prebivalci, ki bodo “svoje vrtove in zelenice obdelovali tako, da bo na njih cvetje in ne le nizko ob tleh pokošena trava”.

K sodelovanju so povabili še predstavnike čebelarskih društev. “S površinami okrog društvenih čebelnjakov bodite zgled in pobudniki tovrstnih akcij v vaših okoljih ter tako spodbujajte tako prebivalce kot vodstva lokalnih skupnosti,” so zapisali v zvezi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar