Čebelarska zveza dala pobudo za izvedbo letošnjega tradicionalnega zajtrka

Čebelarska zveza je kot pobudnica tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane ob letošnjih posebnih razmerah na kmetijskega ministra Jožeta Podgorška naslovila pobudo za izvedbo zajtrka. Predlaga, naj ministrstvo sredstva, ki so namenjena za izvedbo zajtrka v šolah in vrtcih, nameni socialno šibkim družinam.

Vlada se je za dan slovenske hrane odločila leta 2012, temu je namenjen vsak tretji petek v novembru, letos ga bomo praznovali devetič. Ob dnevu slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, prvič so kruh z maslom in medom, mleko in jabolko otrokom v osnovnih šolah in vrtcih za zajtrk ponudili leta 2011.

Ker je letošnje leto posebno, zajtrka v šolah in vrtcih verjetno ne bo možno izvesti. “Predlagamo, da se živila, ki so namenjena za izvedbo zajtrka v šolah in vrtcih, s pomočjo občin in humanitarnih organizacij razdelijo med socialno šibke družine,” so zapisali v odprtem pismu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če bodo otroci doma, naj tradicionalni slovenski zajtrk letos tretji petek novembra poteka doma. K temu naj ministrstvo pozove pri komuniciranju s širšo javnostjo ter izpostavi pomen uživanja zajtrka, čebel za opraševanje, uživanja lokalno pridelane hrane in gibanja. K sodelovanju naj se pozove šole, so predlagali.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar