Čas dopusta: Kaj pa denar in plačevanje na dopustu?

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

“Naj vam finance ne pokvarijo težko pričakovanih počitniških dni. Pred odhodom naredite finančni načrt, ki upošteva vaše finančno stanje in pričakovanja,” pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Razmislite, kolikšen znesek bi namenili počitnicam in preverite, ali denar že imate. Kaj vse morate upoštevati, ko načrtujete dopust?

Kot pišejo na ZPS, razpoložljiv znesek in konkreten načrt se morda ne bosta popolnoma ujemala, “zato se prilagodite svojim finančnim zmožnostim,” pravijo.

Nekaj napotkov, kako prilagoditi svoje finančne zmožnosti

1. Izognite se zadolževanju
Dopustniški proračun je odvisen od prihrankov, zmožnosti in pripravljenosti za zadolžitev ter cen na izbrani destinaciji.

Zadolževanje za počitnice odsvetujemo. Gre za t. i. “slab dolg”, pri katerem denar hitro porabite, odplačujete ga lahko še dolgo, dolgoročno pa ne izboljša kakovosti življenja. Znesek, namenjen dopustu, naj ne bo merilo za njegovo kakovost.

Cena zadolževanja za dopust naj bo čim nižja, zato porabite kartico z odloženim plačilom (zamik plačil za en mesec, brez dodatnih stroškov). Uporabite že odobren, a neizkoriščen redni ali izredni limit. Plačali boste negativne obresti, zato naredite načrt, kdaj ga boste pokrili. Če morate vzeti kredit, ne pretiravajte z zneskom. Plačali boste odobritev, obresti in morda zavarovanje, izognite se hitrim kreditom, če so dražji. Izračunajte, v kolikšen času boste dolg odplačali in ne odstopajte od načrta. Izognite se posojilnim (revolving) karticam in odpiranju novih, predvsem izrednih limitov, ki prinašajo visoke stroške.
2. Pred odhodom si priskrbite nekaj gotovine
Če potujete znotraj evroobmočja, tujih valut ne potrebujete. V nasprotnem si že pred odhodom priskrbite nekaj gotovine. Za Hrvaško jo boste najlažje dobili v banki ali kateri od redkih preživelih menjalnic. Nakup večje količine predhodno najavite banki. Pred tem preverite menjalne tečaje na spletnih mestih bank.

Prevelikih količin gotovine zaradi varnosti ne nosite s seboj. Tudi če potujete v bolj eksotične kraje, poskusite nekaj tuje valute dobiti že doma, s seboj pa vzemite tudi ameriške dolarje, ki so marsikje bolje sprejeti kot evri.

Z valuto, ki jo boste uporabljali na dopustu, naredite nekaj preračunov – 100 kun je približno 15 evrov, 100 ameriških dolarjev pa dobrih 80 evrov.

3. S seboj vzemite različna plačilna sredstva
Vsa plačilna sredstva niso sprejeta povsod. Na tržnicah in v bolj odročnih krajih boste težko plačevali s kartico, gotovina pa ne bo omogočila najema avtomobila.

“Vzemite torej gotovino, debetno kartico, kartico z odloženim plačilom in predplačniško kartico, če jo imate. Kartice izdajateljev Mastercard in Visa so sprejete povsod po svetu, uporabite lahko tudi kartice tujih spletnih bank (N26, Revolut),” pišejo na ZPS.
Vir: ZPS

Oddaj komentar