Čaka nas podražitev: Hrana po novem letu po napovedih še dražja

Vir: Pixabay.com

Predsednica upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije pravi, da potekajo pogajanja glede podražitev hrane, poročajo na portalu Novice Svet24.

Kot še zapišejo na portalu Lahova zagotavlja, da se bo dvig cen porazdelil po dobavni verigi ter, da ga potrošnik ne bi smel občutiti premočno.

Marija Lah ocenjuje, da se bodo stroški naraščanja surovin in energentov porazdelili po dobavni verigi hrane. Kdo bo nosil kolikšen delež podražitev, ne razkriva, a zagotavlja, da jih potrošnik ne bi smel pretirano občutiti.

Še vedno obžaluje, da se je zakonsko prepovedalo nedeljsko delo v trgovinah, pri čemer ocenjuje, da so trgovke za ta čas v trgovinah dobile primerno nadomestilo. Druga zgodba pa je bilo obdobje korone, ko te ključne delavke za svoj čas in tveganje niso dobile primernega dodatka, zapišejo pri Novice Svet24.

Veliko pozornosti namenjene podražitvam

Lahova v njihove intervjuju pove, da mora poudariti, da tokratni podražitvi namenjajo izjemno veliko pozornosti, predvsem medijske pozornosti: “Takšne podražitve smo imeli že leta 2008 in 2013, 2015. Praktično vsako leto pa je prišlo do nekega dogodka, ki je vplival na podražitve tudi hrane. Statistično gledano, to so podatki Sursa za obdobje januar–oktober 2021, glede na enako obdobje leta 2020 so cene hrane in brezalkoholnih pijač nižje za 0,7 odstotka. So se pa v okviru te skupine določene stvari podražile, določene pa tudi pocenile. Podražil se je na primer kruh, pocenili so se mleko, sir, jajca, podražila so se olja in maščobe ter zelenjava. To so glavne skupine, ki so doživele premike navzgor in navzdol.”

Oddaj komentar