Buč, ki ste jih imeli za noč čarovnic, nikar ne vrzite v smeti. Poglejte, kdo jih bo vesel …

Ste za noč čarovnic izrezovali buče? Vse več ljudi to dela. Vprašanje pa je, kaj narediti z notranjostjo buč, ko se jih prazni, na koncu pa tudi z ostanki buč. Nikar jih ne vrzite v smeti.

Jedi iz svežih buč

V zvezkih naših babic in mam zagotovo najdete nekaj receptov za pripravo juhe iz buče ali pa raznih peciv, pri katerih se lahko naredi nadev ali premaz ravno iz buč. Najdete jih tudi na spletu. V kombinaciji z jabolki in drugim sadjem ter z nekaj začimbami in želirnim sladkorjem lahko narediti tudi marmelado ali džem. Govorimo predvsem o svežih bučah, iz katerih vzamete notranjost in jo pokuhate, zmeljete ter naprej pripravite po receptu, ki ga imate.

Kam pa z izrezano bučo?

Kaj pa narediti z bučo, iz katere ste vzeli mehko vsebino z bučnimi semeni, nato pa buči naredili oči, nos, usta in še kaj? Potem, ko je ne boste več potrebovali kot okrasje na balkonu, terasi, okenski polici, pri vhodu v hišo ali na vrtu, je ne vrzite v smeti, ampak jo narežite na kose ali pa jo kar celo odnesite v gozd. Tam jo bodo z veseljem pojedle živali. Če ste doma na kmetiji, pa jo postrezite domačim pujsom, ki jo bodo pojedli kot pravo poslastico.

Da imajo razne živali zelo rade buče, vedo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer so oktobra pripravili “bučno zabavo” za marsikatero vrsto živali, ki jih imajo. V kratkem posnetku si lahko ogledate, kako so se živali ob tem tudi zabavale.

Oddaj komentar