Britanski sev v enem primeru potrjen tudi v Mariboru

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

V Sloveniji med 877 znova testiranimi vzorci pri 16 kaže na angleško različico novega koronavirusa.

V laboratorijih po Sloveniji so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa, je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Testne komplete razdelili med šest mikrobioloških laboratorijev po Sloveniji

Testne komplete, ki zadoščajo za analizo 1200 vzorcev, so v nedeljo razdelili med šest mikrobioloških laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in sicer v Mariboru, Celju, Ljubljani, Kranju, Novem mestu in Kopru, ter laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete.

Analizo so po njenih navedbah v omenjenih laboratorijih opravili na vsakem desetem pozitivnem vzorcu, ki so jih sprejeli v zadnjih 14 dneh, torej od 11. januarja. Do ponedeljka popoldne so skupaj v vseh laboratorijih testirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

En pozitiven rezultat tudi v mariborskem laboratoriju 

Osem pozitivnih rezultatov je pridobil njihov laboratorij v Ljubljani, štiri inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, dva so zabeležili v Novem mestu, po enega pa v Mariboru in Kranju. Med 16 pozitivnimi vzorci je bil prvi sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, odvzet pa je bil v Murski Soboti. Naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. januarja, in sicer je bil eden zabeležen v Ljubljani, drugi na Gorenjskem.

UKC Maribor do zdaj še nima kliničnih izkušenj z britanskim sevov

Če so se s omenjenim sevov srečali tudi v mariborski bolnišnici, smo včeraj vprašali Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so za naš medij pojasnili: “Do zdaj še nimamo kliničnih izkušenj s tako imenovanim britanskim sevom.”

Kot je pojasnila Žohar Čretnikova, na podlagi teh rezultatov ni mogoče sklepati, ali so pacienti, ki jim pripadajo ti pozitivni vzorci, med seboj epidemiološko povezani, saj ne razpolagajo z njihovimi epidemiološkimi podatki. Zaenkrat pa po njenih besedah kaže, da se ta različica virusa ni zelo razširila, glede na razporejenost po Sloveniji pa je bilo vnosov očitno več.

Pozitivne rezultate bodo še potrjevali s sekvenciranjem

Ob tem je poudarila, da s testom delajo šele dobrih 72 ur in da bodo bodo pozitivne rezultate še potrjevali s sekvenciranjem, zapišejo pri STA. Izvedli bodo sekvenciranje celotnega genoma, da bi potrdili prisotnost vseh genetskih sprememb, ki so značilne za angleško različico virusa. Uporabljeni slovaški test je po njenih besedah neke vrste presejalni test, o potrjenih primerih pa bo mogoče govorili šele po rezultatih sekvenciranja. Da pridejo do njih, običajno lahko traja od enega tedna do 14 dni.

Pri tem je pojasnila, da so se dogovorili, da s presejanjem desetih odstotkov vzorcev, pozitivnih na novi koronavirus, nadaljujejo vsaj še kakšen mesec, zato si prizadevajo izbrati test, s katerim bodo delali naprej.

Uvajanje novih testov precej zahtevna naloga

Glede na to, da je uvajanje novih testov precej zahtevna naloga in si ne želijo prekinitve v testiranju, po njenih besedah menijo, da bi v prvi fazi poskusili nadaljevati s slovaškim testom. V tem času pa bodo skozi sekvenciranje ugotovili, ali res deluje tako dobro, kot navaja proizvajalec. Hkrati pa raziskujejo trg glede razpoložljivosti drugih podobnih testov. Kot je dodala, pa se ti testi šele sedaj zares pojavljajo na trgu.

Oddaj komentar