Bratuškova: Po izbruhu epidemije Slovenijo zajela še politična kriza

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo

V SAB so prepričani, da bo izid referenduma, na katerem so volivci prepričljivo zavrnili novelo zakona o vodah, zaznamoval delo vlade tudi jeseni. Ob takšni podpori bo težko sprejemala ukrepe in reforme, ki terjajo širši družbeni konsenz, meni predsednica SAB Alenka Bratušek. Jesen bo za SAB zelo aktivna, oktobra načrtujejo tudi programski kongres.

Bratuškova je v izjavi za STA navedla, da je Slovenijo po izbruhu epidemije zajela še politična kriza, ki traja več mesecev

“Aktualna vlada je brez večinske podpore v parlamentu, kar se je odrazilo v dveh neuspelih poskusih zamenjave predsednika DZ, nedavno pa s fiaskom na referendumu o noveli zakona o vodah, vetom DS in pritiski okrog demografskega sklada. Kljub temu, da vlada doživlja poraz za porazom, vztraja na oblasti,” ugotavlja Bratuškova. V SAB bi pričakovali, da bi predsednik vlade v danih razmerah omogočil predčasne volitve, toda to se, kot kaže, ne bo zgodilo.

V SAB ocenjujejo, da so rezultati dela vlade Janeza Janše katastrofalni. Kot je navedla Bratuškova, je koalicija pridelala rekorden proračunski primanjkljaj v višini 8,6 odstotka BDP ter najvišji javni dolg v zgodovini države in se zelo slabo spopadla z epidemijo covida-19. “Eden njenih škodljivih predlogov, to je zakon o vodah, je v državi aktiviral civilno družbo, ki je vladi, pa tudi parlamentu, izglasovala ljudsko nezaupnico. Veseli smo, da je neposredna demokracija v Sloveniji živa in so svoj pomen pri odločanju o prihodnosti prepoznali tudi mladi. Prav oni in civilna družba so branili vodo pred parcialnimi interesi vladajočih elit,” je poudarila predsednica SAB.

Jesen bo za SAB zelo aktivna. Bratuškova je izpostavila, da bosta na mizi za SAB dva zelo pomembna zakona, to sta zakon o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in zakon o prevozih v cestnem prometu, ki bi za upokojence uzakonil brezplačne prevoze v mestnem potniškem prometu. Oktobra načrtujejo tudi programski kongres stranke.

“Sloveniji pa želimo, da se čim prej vrne na pot, na kateri bodo spoštovani temeljni postulati pravne države, svobode medijev, svobode izražanja in človekove pravice,” je sklenila Bratuškova.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar