Bojan Ban: “Stroka v klubu ima našo absolutno podporo”

Novinarska konferenca, namenjena incidentu z baklo

Današnja novinarska konferenca, ki jo je sklicalo vodstvo NK Maribor je požela veliko zanimanja, saj je sedma sila morda pričakovala analizo sobotnega debakla, ki so ga vijoličasti doživeli na domačem igrišču proti Olimpiji. Pa je bilo govora predvsem o bakli, ki je iz vzhodne tribune letela proti vodstvu NK Maribor.

“Derbi je za nami, vsi smo bili slabe volje. Pa ne samo zaradi poraza, ampak zaradi tega, kar se je zgodilo po tekmi. Vsi ste videli, da smo imeli kar dobro podporo iz “juga”, po tekmi pa se je zgodil incident, ko je iz vzhodne tribune proti ljudem, ki so se takrat vračali proti izhodu, priletela bakla. To je incident, ki ga zelo obsojamo,” je uvodoma dejal predsednik kluba, Drago Cotar. “V klubu se zelo trudimo, da ne bi prihajalo do neljubih dogodkov. Uvedli smo družinski sektorju, kjer so bili prvič tudi gostje iz Ljubljane tudi Viole so pokazale, kako se navija za svoj klub. Bakle oziroma pirotehnika na stadionih ni dovoljena in tudi mi se temu poskušamo izogniti, vendar je to pač del te navijaške kulture. Moramo pa vedeti, da je povsem nekaj drugega, če Viole pripravijo koreografijo z baklami ali ko nekdo iz vzhodne tribune vrže pirotehnično sredstvo proti ljudem, ki so se iz igrišča vračali v garderobe. Ne želimo, da se to še kdaj ponovi. Tako kot so na tekmi in po tekmi naše viole spodbujale naše igralce, je zelo pohvalno. Vsa ta pirotehnika na jugu je malenkost proti dejanju, ki se je zgodilo, ko je bakla priletela iz vzhoda. Nisem nikoli bil za to, da se takšen cirkus dogaja,” je pojasnjeval incident in stališče kluba, Drago Cotar, ko je večina prisotnih medijev pričakovala, da bo klub morda naznanil kadrovske premike, ki bi po zadnjem debaklu in že dlje časa neprepričljivi igri mariborskih nogometašev, bili upravičeni.

Bojan Ban in Drago Cotar

Strokovno vodstvo ima popolno zaupanje vodilnih v klubu
“Razočaranje pri nas je veliko. Ne skrivamo, da smo igrali zelo slabo, vendar ima stroka našo absolutno podporo,” je bil kratek direktor kluba Bojan Ban in takoj pozornost vrnil na incident. “Da nekdo z baklo cilja v skupino ljudi, ki odhaja pa je vredno vsakega obsojanja. To bi res radi preprečili in apelirali na ljudi, da pri kakršnemkoli razočaranju, to ne sodi zraven in nima nikakršne zveze s športom. Igrali smo slabo, Olimpija je zmagala zasluženo. Ampak glavo gor, štiri kroge pred koncem imamo 8 točk prednosti in smo v finalu pokala,” sobotnega poraza ni želel preveč izpostavljati direktor Ban.

Pomembno je iz katere smeri prileti bakla
Prisotne novinarje je precej začudila retorika vodilnih v klubu, ki sta ostro obsodila odvrženo baklo, ki je poletela proti športnemu direktorju Zlatku Zahoviču, trenerju Darku Milaniču in ekonomu kluba, Robertu Knupležu, če naštejemo le nekaj prisotnih v skupini, ki je z igrišča odhajalo proti izhodu, ko se je zgodil incident. Ob vprašanju novinarja, da je zanimivo, da na novinarski konferenci izpostavljajo odvrženo baklo na igrišče po koncu tekme, ne pa tiste, ki so med tekmo poletele v smeri vratarja Olimpije Nejca Vidmarja, sta Cotar in Ban povedala, da po njunem prepričanju ni enako, če bakla prileti iz navijaške tribune na južnem delu stadiona, kjer se glede na njihovo folkloro to celo lahko pričakuje ali vzhodne tribune, kjer takšnih incidentov ne gre pričakovati. “Ne podpiramo bakel, da ne bo narobe razumljeno. Vemo, da so bakle prepovedane, ampak, če že spada to k navijaški folklori in mi za to plačujemo, se z navijaško skupino ves čas dogovarjamo, da zadeve omilimo. Prav gotovo pa je drugačen namen, če bakla leti iz smeri navijaških skupin, ki so od klubskih funkcionarjev precej oddaljene kot pa iz vzhodne tribune, ki je v neposredni bližini izhoda iz zelenice. Od tam je človeka precej lažje zadeti, zato je namen bil prav gotovo drugačen, ko je nekdo ciljal točno določene ljudi” sta soglasno pojasnjevala razliko direktor in predsednik NK Maribor.

Na vprašanje, kaj je s tem dejanjem nekdo želel povedati klubu pa je direktor Ban odgovoril, da je nogomet pač stvar strasti. “Vsi smo bili v nekem pričakovanju, je pa šport na žalost tudi tak kot je. Radi zmagujemo, ko pa zgubiš, nobenemu ni fajn,” je razloge za veliko razočaranje navijačev in številne živžge iz tribun po porazu še povzel Ban.

Oddaj komentar