Bodo ob Mariboxu zgradili tri višje stolpnice?

FOTO: Studio Krištof

V avli Mariboxa so razstavili izbrane idejne rešitve urbanističnega natečaja za ureditev območja okoli tega zabaviščnega centra ob Dravi v Mariboru. Komisija je kot najboljšo rešitev izbrala elaborat Studia Krištof, ki si je ob Mariboxu zamislil tri višje stolpnice svetlejše barve in ozelenjene terase proti reki.

Na povabilo lastnika KD Group k sodelovanju na natečaju, ki so ga izvedli z Društvom arhitektov Maribor, se je odzvalo pet arhitekturnih pisarn.

Komisijo, ki je izbrala najboljšo arhitekturno rešitev, so sestavljali namestnik predsednika upravnega odbora KD Group Matija Gantar, podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg, občinski urbanist Tomaž Kancler, še dva predstavnika naročnika Zoran Bošković in Stipe Jerič, predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid in arhitekt Miha Dobrin.

Kot so zapisali v utemeljitvi, elaborat Studia Krištof “predstavlja rešitev urbanih volumnov, ki z mojstrsko eleganco odgovarja na zastavljen urbanistični in arhitekturni problem širšega območja”.

Predsednik Društva arhitektov Maribor Šmid je pojasnil, da je natečaj tako za naročnika kot za mestno upravo izostril mnoge dileme, povezane z oblikovanjem obrečne pozidave ter zaključevanjem mestne urbane strukture na jugovzhodnem robu grajenega širšega mestnega jedra.

“Prispeli natečajni elaborati so kakovostni, v problematiko vključevanja novih volumnov v mestno strukturo pa uvajajo kriterije višinske uskladitve nivoja pozidave ob bregu in ob Ulici kneza Koclja, reševanje vmesnih prostorov med grajenimi strukturami na zahodni strani območja in predlaganimi novogradnjami, novo razumevanje zaključevanja pozidave na dravskem bregu ter ohranjanje vloge objekta Maribox kot sodobnega gradnika mestne obrečne podobe in nosilca preoblikovane vedute vstopa v mestno središče preko Titovega mostu,” je navedel.

Druga nagrajena je rešitev studia Arhimetrics, priznanje za odličnost urbanistične rešitve so prejeli AU arhitekti, priznanje za smelo arhitekturno zamisel pa Styria arhitektura.

“Vse rešitve so bile zanimive in kakovostne,” je povedal predstavnik KD Group Matija Gantar.

“Naša družba kot lastnik Mariboxa priznava velik razvojni potencial levega brega Drave kot modernega mestnega stičišča. Upamo, da nam bo z ostalimi deležniki uspelo premakniti projekt v fazo realizacije in smo pripravljeni v razvoj vložiti dodaten kapital, predvsem pa znanje in izkušnje, ki jih je naša skupina pridobila v razvoju večjih nepremičninskih projektov,” je dodal.

Do izgradnje projekta, ocenjenega na več deset milijonov evrov, bo potrebnega še precej časa. Te rešitve bodo osnova za nadaljevanje postopka spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje med Vodnim stolpom in Železniškim mostom. Urediti bo treba še tudi lastništvo celotnega območja in pridobiti gradbeno dovoljenje.

“Območje okoli Mariboxa je bilo identificirano kot mestna vrata, kar prenese višinske poudarke, saj na ta način definira rob mestnega urbanega tkiva. Višine posameznih objektov so bile skrbno odmerjene in tako z obstoječo stolpnico ter zaledno topografijo mesta tvorijo enotno, uravnoteženo kompozicijo, ki objekt Mariboxa, ki predstavlja eno od ikon mariborske novejše arhitekture, tako še dodatno poudarjajo in mu dajejo primeren prostor,” je povedal podžupan Reichenberg, tudi sam arhitekt.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar