Bo Erjavec spet predsednik Desusa?

Karl Erjavec

Po odstopu Aleksandre Pivec z ministrskega mesta in izstopu iz DeSUS je v tej stranki precej pestro. Svoj odstop in izstop iz stranke je potrdila tudi podpredsednica DeSUS Anita Manfreda. Stranka bo o predsedniku odločala novembra na kongresu, po besedah Julijane Bizjak Mlakar iz gorenjske pokrajinske organizacije je kandidat tudi Karl Erjavec.

Pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska je namreč izrazila podporo Erjavcu za vnovičnega predsednika DeSUS in ga organom stranke predlagala za kandidata za predsednika, Erjavec pa je h kandidaturi že podal soglasje, je za STA pojasnila vodja pokrajinske organizacije Bizjak Mlakarjeva. O novem vodstvu bo kongres DeSUS odločal novembra. Erjavec, ki je položaj predsednika DeSUS po 15 letih zapustil po porazu v tekmi s Pivčevo na januarskem kongresu, je tako za zdaj prvi znani kandidat za novega predsednika stranke. Pivčeva, ki je po septembrskem odstopu s predsedniškega mesta sprva napovedovala vnovično kandidaturo na novembrskem kongresu, je to namero opustila in izstopila iz DeSUS.

Poleg Pivčeve in Manfredove se sicer v DeSUS obetajo tudi razprave o njunem odstopu na nekaterih občinski odborih. Niso pa izstopi iz stranke presenetili začasnega vodje DeSUS Tomaža Gantarja, za v prihodnje pa napoveduje trud za konsolidacijo stranke. Manfreda, ki je v DeSUS vstopila ob državnozborskih volitvah leta 2014, je v svoji odstopni izjavi zapisala, da so bili v njenem delovanju tudi v stranki DeSUS vedno glavna vodila delati dobro za ljudi, prisluhniti njihovim potrebam, vzpostavljati dobre temelje za sodelovanje in iskati rešitve za napredne spremembe.

“Danes se v stranki DeSUS, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli,” je pojasnila.

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, sta iste poteze napovedala ostala dva podpredsednika Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Kolmaničeva je za STA dejala, da te informacije še ne želi komentirati, saj da je še preuranjeno. Balažek pa je ob vprašanju STA o tej potezi izrazil presenečenje. Kot je dejal, ni napovedal nobenega odstopa, saj ne vidi razloga za to potezo. Po Ujčičevih navedbah so razpravo o morebitnem izstopu iz stranke prav tako najavili v 16 občinskih odborih, med drugim v mariborskem. Potrdil je, da so ideje, da bodo tisti, ki bodo zapustili DeSUS, formirali novo stranko. O tem bo po njegovih besedah v naslednjih dveh tednih razmislila Pivčeva, na podlagi tega bodo potem naredili strategijo.

V DeSUS so za STA potrdili, da so prejeli odstopno izjavo Manfrede. Prav tako so potrdili, da so sklicane seje za vse pokrajinske odbore DeSUS, a da je vsebina evidentiranje kandidatov za prihajajoči kongres stranke.

Po prepričanju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše se za izstop iz stranke zdaj odločajo predvsem tisti, ki so vanjo prišli pred kratkim. “Imeli so neke določene interese in ker ne vidijo možnosti, da bi jih lahko izpeljali z novim vodstvom, so se odločili za izstop,” je dejal. Po njegovih besedah pa vsi ne bodo šli.

DeSUS ima več kot 200 občinskih odborov, tako da je pričakovati, da kakšen odbor tudi odstopi, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka. Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in ji pomagajo, da se konsolidira,” je dejal Jurša.

Gantar pa ocenjuje, da je po ponedeljkovem odstopu Pivčeve z mesta ministrice za kmetijstvo in njenem izstopu iz DeSUS za stranko končano eno od težjih obdobij. Za v prihodnje pa se nameravajo znova posvetiti poenotenju stranke in delu v koaliciji, je napovedal.

V DeSUS med drugim do sobote opolnoči zbirajo kandidature za predsednika stranke. Po besedah Jurše je predlogov za kandidate kar precej, a trenutno še ne ve, kdo vse se je že odločil, da bo kandiral.

Na vprašanje, ali bi Erjavca podprl za vnovičnega predsednika DeSUS, je Gantar odgovoril posredno. “Moje mnenje je, da potrebujemo kandidata, ki je izkušen, pozna politiko in delovanje koalicije, in tu se krog kandidatov močno zoži. Bojim se, da brez tega, da stranko prevzame nekdo, ki ima izkušnje, ne bo šlo,” je dejal.

“Mi si želimo predvsem, da bo novi predsednik član oziroma članica, ki je že vsaj pet let v stranki in da ima določene izkušnje z vodenjem, če že ne stranke, pa vsaj kake druge institucije v državi,” pa je dejal Jurša.

Gantarja ustanovitev morebitne nove stranke ne skrbi preveč: “V kolikor se bo to zgodilo, jim želim veliko sreče. Je pa treba vedeti, da ima DeSUS veliko prednost, saj bo drugo leto 30 let, kar obstaja. In začeti na novo glede na izkušnje z novimi strankami ni enostavno.” Jurša je prav tako prepričan, da izstopi in morebitna ustanovitev nove stranke ne pomenijo konca DeSUS.

Tako Gantar kot Jurša sta si tudi enotna, da prihod kateregakoli predsednika na čelo DeSUS sam po sebi ne more prinesti odločitve, da stranka ne bi bila več del koalicije.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar