AstraZeneca še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti

Jelko Kacin

Slovenija ima maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje, s katerim želijo zagotoviti vzdržne razmere v bolnišnicah. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin napoveduje še dodatne količine cepiv, zato vse poziva k odločitvi za cepljenje.

Osredotočeni na pomoč cepilnim centrom

“Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši korak za vsakogar od nas na naši skupni poti k večji normalnosti. Vsi, ki še razmišljate ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo,” je pozval Kacin.

Najbolj stabilna in redna je dobava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki bo maja v Slovenijo vsak teden dobavil po več kot 50.000 odmerkov cepiva.

Medtem pa AstraZeneca še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti, tudi dobavitelji količine ne potrdijo več kot dva tedna vnaprej. Dobave pa je po Kacinovih navedbah močno povečala in stabilizirala Moderna, ki maja cepivo dobavlja vsak teden.

Kot je še dejal Kacin, so trenutno osredotočeni na pomoč cepilnim centrom in zagotavljanju boljših pogojev za bolj množično in hitrejše cepljenje. Novo platformo za naročanje bo na četrtkovi novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Pričakovati je tudi več informacij o tem, ali se bodo z novim sistemom za naročanje cepljenje sprostilo za vse, je še napovedal Kacin.

vir: sta

Oddaj komentar