Arsenovič vztraja, da ni nič narobe, če on odloča o odgovornemu uredniku in vsebinah mestnega časopisa

Mariborski župan Saša Arsenovič

Mariborski župan Saša Arsenovič meni, da ni nič narobe s tem, da bi prav on bil tisti, ki postavlja in razrešuje odgovornega urednika mestnega časopisa, ki naj bi v kratkem začel izhajati. Pravi, da s tem prevzema določeno odgovornost. Nič spornega ne vidi v povečanju pristojnosti pri odločanju, čeprav na to opozarjata mestni svet in tudi društvo novinarjev.

Pred drugim branjem Odloka o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa Mestne občine Maribor so namreč v odloku, kljub opozorilom mestnih svetnikov na prvem branju, da nočejo, da časopis postane “županovo trobilo” ali “politično trobilo”, zapisali, da je župan Saša Arsenovič tisti, ki odloča, kdo bo odgovorni urednik. Ko smo ga danes vprašali, zakaj je prišlo do take spremembe oziroma zakaj ni upošteval predlogov mestnih svetnikov, je najprej govoril o predstavitvi tem časopisa: “Časopis ima lepo ime, ja, ampak v resnici je to občinsko glasilo, ki ga ima velika večina tudi manjših občin, ki ga ima npr. naše lekarne, ki ga ima Marprom, jaz v tem ne vidim nič drugega kot pa eno možnost celovitega obveščanja, kaj 1.011 ljudi, plačanih direktno iz proračuna, in 5.044 naših meščanov dela še v drugih podjetjih. Mislim, da je čas, da se začnemo z zgodbami tudi hvaliti. Jaz verjamem, da bodo te zgodbe tudi tako dobro napisane, da jih bodo ljudje z veseljem brali.” Omenil je še, da bo časopis večino v elektronski obliki, nekaj pa bo vseeno v tiskani obliki, v njem pa bi bile zapisane predvsem pozitivne zgodbe o tem, kaj se v mestu dobrega naredi. O neodvisnosti in nevtralnosti ter samostojnosti medija pa nič.

A nekaj mestnih svetnikov je tako na prvem branju kot zdaj pred drugim branjem, ko je odlok o mestnem časopisu obelodanjen, pred drugo sejo mestnega sveta, ki bo v ponedeljek, opozorilo, da se bojijo, da bo z odločanjem o uredniškem odboru in odgovornem uredniku župan narekoval politično usmeritev časopisa. Župan na te očitke zdaj odgovarja tako: “V uredniškem odboru je predviden nekdo iz mestne uprave, kaj je kaj narobe s tem? Verjetno si želite, da je tam nekdo, ki to dela? Potem je tam nekdo iz mestnega sveta. Torej ima mestni svet vpliv.” Njegova izjava je v posnetku:

Kljub temu, da tudi Društvo novinarjev problematizira takšne odločitve mestnih in občinskih glasil že več let, ker župani z odločitvami posegajo v vsebino glasil in odločajo o politični usmerjenosti in drugi vsebini glasil, hkrati pa opozarjajo tudi v zadnjem času na to, župan MO Maribor Saša Arsenovič ne vidi v tem nič spornega. Na vprašanje, čemu si je v odloku povečal pristojnosti, je odgovoril: “Ker želim imeti vpliv na to, kaj to bo, ravno zaradi tega, ker ne želim, da bi to bilo županovo glasilo, ker bom potem jaz tisti, ki mi bo nerodno potem hoditi po mestu.” Njegova izjava je v posnetku:

Kljub opozorilom samostojnih medijev in Društva novinarjev, da tovrstni mediji z narekovanjem vsebine lokalnih oblasti ne zagotavljajo pristnih informacij ter neodvisnosti in nevtralnosti, se torej v ponedeljek, 14. oktobra 2019, na seji Mestnega sveta MO Maribor, ponovno govori o županovih pristojnostih. On jih želi imeti, mestni svetniki pa jih želijo omejiti.

Oddaj komentar