Arsenovič: „Da nas nikjer ni, je zame zelo slab znak.”

Na današnji virtualni novinarski konferenci so predstavili glavne točke napovedane seje Mestnega sveta Mestne občine Maribor. Uvodoma pa se je mariborski župan Saša Arsenovič najprej zahvalil zdravstvenim delavcem in bolnikom za potrpljenje. Nato pa je izrazil razočaranje nad zavrnjenimi dopolnili za mestne projekte v skupni višini okoli 40 milijonov evrov.

Poslanci jih namreč niso sprejeli. „Seveda iščemo rešitve tudi na druge načine, seveda bomo poslušali zdaj, da nečesa nismo naredili, ampak jaz mislim, da to ni edini razlog,“ je dejal Arsenovič in dodal: „Da nas nikjer ni, je zame zelo slab znak. Ampak to, da država razmišlja centralistično, ker so tam vsi v službah, je že vsem jasno, to ni nič novega.“ Povedal je, da se bodo iskanja rešitev lotili, tudi pravno, če bo treba. Glede na to, da ima Maribor tako univerzo kot tudi univerzitetni klinični center, meni, da je primerjava z Ljubljano, kar se tiče investicij, žalostna. Še bolj žalosten mu je pogled na BDP. Izpostavil je še, da domet Maribora ni dovolj močen in da bi tu bila potrebna pomoč države.

Za spodbujanje zaposlovanja dodatna sredstva

Glede na to, da se resno predvideva, da bo v naslednjem letu več brezposelnih, so v proračunu k postavki za spodbujanje zaposlovanja dodali še 150 tisoč evrov, v prihodnjih dveh letih torej 250 tisoč evrov. Tak je vsaj predlog, ki ga na seji potrdi ali zavrne mestni svet. Iščejo pa tudi načine, da bi lahko pomagali najšibkejšim.

Novih 50 tisoč evrov za svetovanje pri prodajnem postopku Farmadenta

Na seji Mestnega sveta MO Maribor bodo obravnavali rebalans letošnjega proračuna, pri katerem je nekaj sprememb, med njimi je tudi ta, da bi radi za 50 tisoč evrov zvišali sredstva za svetovanje pri prodajnem postopku večinskega deleža Farmadenta. Arsenovič je namreč dejal, da so že dobili dva izkazana interesa in še nekaj drugih povpraševanj, zdaj pa morajo kot dober gospodar preveriti, kaj se dogaja na trgu. Poudaril je, da to ne pomeni prejudiciranja prodaje.

Nakup zemljišč na Pohorju

Drugi razlog za spremembe v rebalansu proračuna pa je predlagan nakup zemljišč na Pohorju, kjer je tudi sestavni del vodnega zajetja Arena, je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič. Gre za tri parcele. Župan Arsenovič je dodal še, da mora popraviti navedbe nekaterih medijev glede načrtov občine za prenos upravljanja smučarske dejavnosti na novo podjetje znotraj holdinga javnih podjetij. Šlo naj bi za prenos upravljanja pohorskih smučišč na druga podjetja, zdaj pa za smučišča skrbi Marprom. Majhenič je dodal, da je od ideje do izvedbe dolga pot, da pa sam meni, da bi tovrstna rešitev bila pravilna in dolgoročna, saj Maprom nima med osnovnimi dejavnostmi športnih dejavnosti, ter da je ideja nastala že leta 2016, ko se je mestni svet zavezal da bo poiskal druge rešitve.

Oddaj komentar