Aplikacija #OstaniZdrav posodobljena pri operacijskemu sistemu Andrioin in iOS

FOTO: Pixabay.com

Aplikacija #OstaniZdrav je posodobljena tudi za operacijski sistem iOS, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Ob tem navajajo, da bo Evropska komisija 3. februarja odobrila tudi delovanje interoperabilnosti v aplikaciji.

Postopek vključitve traja tri dni, zato na ministrstvu pričakujejo polno delovanje aplikacije najpozneje 8. februarja.

Kot navajajo na ministrstvu, so s posodobitvijo odpravili stanje “neznano tveganje”, ki se je pojavilo v prvih 24 urah od namestitve aplikacije. Nizko tveganje je zdaj razdeljeno v dve stopnji. Ozadje se obarva zeleno, če uporabnik ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo. Če pa je bil uporabnik v kratkotrajnem stiku s pozitivno osebo oziroma v stiku na večji razdalji, se aplikacija po novem obarva oranžno. Pri opozorilih za večje tveganje ozadje ostaja rdeče, so pa posodobljena priporočila, kako ravnati v primeru večjega tveganja. Dodana je tudi povezava na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni.

Natančnejše določa stopnjo tveganja

Aplikacija tudi natančnejše določa stopnjo tveganja, saj lahko uporabnik vnese datum začetka simptomov. Tako se natančneje določi stopnja kužnosti dnevnim ključem. Če tega uporabnik ne stori, se dnevnim ključem dodeli privzeta vrednost (najbolj kužna je bila oseba zadnje tri dni pred vnosom TAN kode).

V aplikacijo so s posodobitvijo vnesli novejšo različico GAEN sistema za obveščanje, ki omogoča pogostejši izračun in posodabljanje stanja tveganja. To je lahko posodobljeno do šestkrat na dan.

Nova je povezava na spletni obrazec NIJZ

Dodana je povezava na spletni obrazec Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe z novim koronavirusom pridobi TAN kodo. To bo prejel prek sms-sporočila. Dodana je povezava na spletno stran gov.si, kjer je objavljena video predstavitev aplikacije v znakovnem jeziku. Poleg tega je na več mestih v aplikaciji dodana telefonska številka klicnega centra za psihološko podporo ob epidemiji covida-19, ki je nenehno na voljo, so sporočili z ministrstva.

S posodobitvijo je bila dodana čezmejna izmenjava ključev – interoperabilnost. Aplikacija #OstaniZdrav si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti Googla in Appla. Izmenjava bo potekala tako, da se bo zaledni sistem aplikacije #OstaniZdrav povezoval na evropski centralni strežnik (pod okriljem Evropske komisije), od koder bo pridobival dnevne ključe uporabnikov aplikacij ostalih držav EU in v centralni strežnik pošiljal ključe slovenskih uporabnikov.

Aplikacija posodobljena tudi pri operacijskemu sistemu Android

Kot navajajo, trenutno poteka zadnja fazi vzpostavitve interoperabilnosti. Uporabniki aplikacije bodo zato v posodobljeni različici že opazili obvestilo o čezmejnem beleženju izpostavljenosti, na seznamu držav pa bo zaenkrat samo Slovenija. Ko pa se bo sistem povezal na evropski strežnik, bo v nastavitvah beleženja izpostavljenosti možno videti vse sodelujoče države, so še dodali.

Pred dnevi so z ministrstva za javno upravo sporočili, da so posodobili omenjeno aplikacijo, namenjeno operacijskemu sistemu Android.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar