Ana Soklič na Evroviziji v boj za finale

V Rotterdamu se bo s prvim polfinalom začelo 65. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki bo po lanski odpadli ediciji zaradi koronavirusa potekalo v prilagojeni različici. Slovenska predstavnica Ana Soklič bo s skladbo Amen nastopila druga, sicer pa se bo v prvem polfinalnem večeru zvrstilo 16 nastopajočih od skupno 39. Veliki finale bo v soboto.

Organizatorji Evrovizije so se ob trenutnih zdravstvenih razmerah odločili, da tekmovanje, ki so ga lani zaradi pandemije koronavirusa odpovedali, izvedejo v živo iz dvorane Ahoy, ki sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev. Zaradi varnostnih ukrepov bo dvorana petinsko zasedena, tako da si bo nastope v dveh polfinalnih in finalnem večeru lahko v živo ogledalo po 3500 ljudi. Po pričakovanjih bo sicer Evrovizija letos skupno dosegla 180 milijonov gledalcev v 45 državah.

Po prvotnih načrtih bi na odru v Rotterdamu nastopili izvajalci iz 41 držav, končna številka pa je 39, saj se je Armenija s tekmovanja umaknila, Belorusija pa si je takorekoč prislužila diskvalifikacijo, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve.

Slovenija bo nastopila kot druga po vrsti

V nocojšnjem prvem polfinalu bo mogoče prisluhniti predstavnikom 16 držav, Slovenija bo nastopila kot druga po vrsti. Predstavnica Slovenije Ana Soklič je za STA dejala, da bo na tekmovanju skladbo Amen izvedla v nekoliko drugačni različici, kot jo je predstavila na Emi. Si pa si želi, da bi jo dobro odpela ter da bi na splošno dobro izpeljala nastop.

V sobotni finale se bo uvrstilo po deset držav iz današnjega in četrtkovega predizbora, pridružilo pa se jim bo še velikih pet – Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija – ter Nizozemska kot zadnja zmagovalka iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael.

RTV Slovenija bo nocojšnji predizbor prenašala na drugem programu TV Slovenija, Valu 202 in RTV 4D.

vir: sta

Oddaj komentar