AMZS bo pozorno spremljal dogajanje na trgu pogonskih goriv

FOTO: Pixabay.com

Vlada Republike Slovenije je po sprostitvi cen naftnih derivatov na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah sedaj sprostila še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest.

Iz Avto-moto zveze Slovenije sporočajo, da bodo pozorno spremljale dogajanje na trgu pogonskih goriv, saj obstaja bojazen, da se bodo cene, glede na specifično situacijo slovenskega trga z naftnimi derivati, dvignile. Z brezplačno AMZS mobilno aplikacijo, s katero med drugim obvešča tudi o cenah goriv na bencinskih servisih po Sloveniji, bo še naprej skrbela za osveščenost svojih članov in drugih voznikov oziroma jim zagotavljala možnost, da poiščejo najnižjo ceno goriva.

Cene ob avtocestah in hitrih cestah višje 

AMZS je že leta 2016, ko je vlada sprostila cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah izpostavil, da se bodo cene teh goriv ob avtocestnem križu in hitrih cestah zvišale oziroma da se ne bodo znižale – že pred deregulacijo leta 2016 so imeli namreč naftni trgovci možnost prodajati goriva po nižjih cenah od določenih, pa tega niso počeli. Praksa je pričakovanja potrdila: v zadnjih štirih letih so bile cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, sicer minimalno, a vseeno višje kot na drugih bencinskih servisih.

Brezplačna AMZS aplikacija

AMZS se vsekakor zavzema za načela delovanja prostega trga, ki praviloma res prinaša prednosti za potrošnike, vendar le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. Glede na obstoječe razmere na slovenskem trgu z naftnimi derivati pa izraža zaskrbljenost, da ta ne bo deloval na način, ki bi zagotavljal konkurenčnost ponudbe oziroma cen. Zato bo AMZS spremljal dogajanje na trgu ter si še naprej prizadeval za osveščenost svojih članov in drugih voznikov, ki jim priporoča, naj točijo gorivo tam, kjer je ceneje – to informacijo lahko najdejo v brezplačni AMZS mobilni aplikaciji.

V sodelovanju s tujimi avtomobilskimi klubi pa AMZS na svoji spletni strani omogoča tudi spremljanje cen goriv po evropskih državah, s čimer voznikom svetuje ter pomaga pri načrtovanju poti v tujini.

Oddaj komentar