Ambulantni izvidi o prebolelem covidu brezplačni, potrdila ponekod plačljiva

Ministrstvo za zdravje je v navodilih zdravstvenim domovom glede izdaje potrdil o prebolelem covidu-19 zapisalo, da se izdaja potrdil oz. kopij izvidov ne sme zaračunavati. V zdravstvenih domovih se tega večinoma držijo, ambulantni izvidi so brezplačni, ponekod pa zaračunavajo potrdila.

Testiranje na novi koronavirus po novem ni več potrebno za tiste, ki so že preboleli covid-19, kar pa morajo dokazati s pozitivnim izvidom brisa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta, ali s potrdilom zdravnika o prebolelem covidu.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Velenje Janko Šteharnik je glede izdaje potrdil o prebolelem covidu-19 za STA danes pojasnil, da oseba ne potrebuje potrdila, ampak ambulantni izvid o prebolelem covidu. Ta je pri njih brezplačen. Prav tako ne zaračunavajo fizične izdaje potrdila, da oseba ni okužena, za prehod meje ali prevoz z letalom. Testiranje na novi koronavirus pa je v ZD Velenje plačljivo le za podjetja.

V Mariboru zanimanje zelo veliko

Kot je dejal direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik, je pri njih zanimanje bolnikov za dokazila o prebolelem covidu zelo veliko, po zadnjih navodilih ministrstva pa jim pripada brezplačen ambulantni izvid o preboleli bolezni. Bolniki lahko pokličejo svojega izbranega zdravnika in se dogovorijo o terminu izdaje in prevzem ambulantnega izvida, je pojasnil.

Direktor ZD Trbovlje Denis Tomše je dejal, da so se že pred uradnim navodilom ministrstva za zdravje, da se potrdil ne sme zaračunavati, sami odločili, da jih ne bodo. Se pa sprašuje, na kakšen način bo vlada poravnala stroške testiranj in izdaje potrdil. Ali jih bo povrnila delodajalcem ali pa bo občane napotila na brezplačno testiranje in izdajo brezplačnega potrdila, zdravstvenim domovom pa zagotovila plačilo, je še dejal Tomše.

Izvide lahko natisnejo sami z digitalnim potrdilom preko e-zdravja

Direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak je za STA povedala, da si lahko bolniki izvide natisnejo sami z digitalnim potrdilom preko e-zdravja, lahko pa jih prejmejo brezplačno pri svojem osebnem izbranem zdravniku. Če kdo želi dodatno potrdilo o preboleli okužbi, ga dobi v treh dneh prav tako pri osebnemu zdravniku, in sicer samoplačniško, cena pa je 20 evrov.

V ZD Ptuj bolnikom natisnejo izvid brezplačno, je za STA danes zatrdila direktorica Metka Petek Uhan. Kot je dodala, je bilo doslej oseb, ki so zahtevale potrdilo o preboleli bolezni, zelo malo. Več zanimanja je za izvide, je dejala. Pojasnila je, da je tudi izdaja potrdila brezplačna, če ga bolnik potrebuje za delo, če pa ga potrebuje za rekreacijo, je cena 20 evrov.

Pozitivne izvide PCR testiranj izdajajo brezplačno

Direktorica zgornjesavinjskega ZD Nazarje Božena Herzog je povedala, da pozitivne izvide PCR testiranj izdajajo brezplačno. “Če pa pacient ni bil na testiranju, pa je iz zdravstvene dokumentacije razvidno, da je bolezen covid-19 prebolel, izdamo potrdilo o preboleli bolezni, ki pa ga zaračunamo tako kot vsa ostala potrdila, kar pomeni 15 evrov,” je pojasnila.

V ZD Celje so za STA povedali, da se plača samo izdaja potrdila o negativnem izidu na covid-19 za prehod meje, ki stane 25 evrov. Testiranje vseh občanov na novi koronavirus je pri njih brezplačno.

Direktorica ZD Osnovno varstvo Nova Gorica Petra Kokoravec je dejala, da njihovi pacienti lahko prejmejo ambulantni izvid brisa brezplačno.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar