Alma Mater Europea z novim šolskim letom ponuja doktorski študij Uporabna umetna inteligenca

Univerza Alma Mater Europaea – ECM, s sedež v Mariboru, v naslednjem študijskem letu uvaja doktorski študijski program Uporabna umetna inteligenca.

Predsednik Alma Mater Europaea Ludvik Toplak je na današnji predstavitvi programa povedal, da je takih programov v Evropi malo, tudi v svetu so zelo redki. Sami pa so se odločili, da ponudijo doktorski program. “Tehnologije umetne inteligence so v zadnjih desetih letih naredile nov preboj, ki se iz dneva v dan stopnjuje in se uporablja na vseh področjih, zato je tako v svetu kot tudi pri nas nastala potreba po tovrstnih razvojnih študijskih programih, ki naslavljajo uporabo tehnologije umetne inteligence za razvoj družbe in sveta,” je med drugim izpostavil in naštel možne povezave z različnimi uporabnimi področji, kjer se lahko pridobljeno znanje uporabi.

Matej Mertik, vodja IT-programov na Alma Mater Europaea, je izpostavil, da gre za aplikativni doktorski program v Sloveniji na tem področju, povezovali se bodo z različnimi inštituti in ponudili povezavo z različnimi področji.Gre dejansko za nadaljevanje nekaj njihovih študijev na prvih dveh stopnjah. Sprva bodo imeli na voljo okrog deset mest.

Zagon projekta za digitalno opismenjevanje starejših

Sicer pa bodo na isti ustanovi zagnali projekt za digitalno opismenjevanje starejših. Projekt bo namenjen študentom različnih smeri. Pilotni projekt bodo izvedli januarja v Domu starejših Ormož, nato pa še v drugih domovih, je povedala vodja oddelka za komuniciranje in marketing Katarina Pernat. Študenti bodo računalniško opismenjevali starejše.

Priznanja pedagoškim delavcem

Danes so sicer na univerzi Alma Mater Europaea podelili še priznanja pedagoškim sodelavcem. Zdravnica Jelka Helena Reberšek Gorišek je dobila priznanje za predano mentorsko delo in močan pečat na področju medicine, prava in etike, Dušanka Mičetić Turk priznanje za življenjsko delo na področju mentorstva iz pediatrije ter Lenart Škof priznanje za vrhunske znanstvene monografije na področju sodobne filozofije in etike.

Napoved tematske okrogle mize

Naslednji teden bodo pripravili okroglo mizo na temo prizadevanj za mednarodno priznanje Slovenije iz mednarodnega zornega kota, na njej bodo sodelovali nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, zadnji zunanji minister SFRJ Budimir Lončar in diplomat Valentin Inzko.

Marca 11. mednarodna konferenca Za človeka gre

Napovedali pa so tudi spomladansko 11. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre, ki se letos osredotoča na družbeni in tehnološki razvoj v službi varnosti in dostojanstva. Na konferenci bosta med drugimi udeleženci tudi predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Klaus Mainzer in ekonomist Jeffrey Sachs.

Oddaj komentar