76 odstotkov svojcev lani podpisalo darovanje organov

Leto v katerem se je pričela epidemija, k sreči ni vplivalo na donorsko in transplantacijsko dejavnost.

Slovenija spada med države z najkakovostnejšim donorskim programom

Kot so nam pojasnili je bilo darovalcev celo več kot leto prej. “Glede na zahtevne okoliščine dela, so to izjemni rezultati. Tudi na mednarodni ravni se uvrščamo med najboljše države z najkakovostnejšim donorskim programom in transplantacijskim zdravljenjem”, pojasnjuje prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Slovenija transplanta.

Darovalci skupaj podarili 136 organov

Leto 2020 so zaključili z 47 umrlimi darovalci, enim živim darovalcem in 114 transplantacijami. Darovalci so skupaj podarili 136 organov, od tega 68 ledvic, 17 src, 34 jeter, 13 pljuč, štiri trebušne slinavke in 92 roženic. Od tega je eno ledvico podaril živi darovalec.

34-letniku presadili pljuča, ki so mu odpovedala zaradi zapletov po koronavirusu

V lanskem letu so opravili 70 pojasnilnih pogovorov s svojci umrlih glede darovanja organov. “Velika večina (76 odstotokov) je podala soglasje, kar kaže na visoko zaupanje javnosti.” Med drugim so 34-letniku v UKC Ljubljana presadili pljuča, ki so mu odpovedala zaradi zapletov po koronavirusu.

V začetku leta je bilo na čakalnem seznamu za presaditev nekaj več kot 200 oseb. Čakalna doba za ledvico je bila povprečno 300 dni, za srce 247 dni, za jetra 155 in 100 dni.

Avsevčeva razmišlja optimistično: “Odlični lanskoletni rezultati nam dajejo zalet za letošnje leto. Zavedamo pa se, da bo verjetno še bolj zahtevno. S strokovnega vidika vemo o covidu-19 v transplantacijski dejavnosti vedno več, a je virus tudi nepredvidljiv.”

Pove, da kljub strahu in družbeni negotovosti lahko pove, da v praksi vidijo in zaznavajo več solidarnosti med ljudmi: “Darovanje je namreč ena najvišjih oblik človeške solidarnosti. Ljudje nam zaupajo.”

Le dva odstotka umrlih primernih za darovanje

Za darovanje se lahko sicer opredeli vsaka oseba starejša od 15 let, ki je sposobna za razsojanje. “Za dejansko darovanje morajo biti izpolnjeni zakonodajni pogoji in medicinski kriteriji, ki se jih ne da predvideti ali načrtovati. Le okoli 2 % umrlih v bolnišnicah je medicinsko primernih za darovanje,” pojasnijo.

 

Oddaj komentar