700 kg še uporabnih stvari bo dobilo novo priložnost

V evropskem tednu zmanjševanja odpadkov so v Regionalni razvojni agenciji za Podravje – Maribor (RRA Podravje – Maribor) s partnerji evropskega projekta Urbana zemljina za hrano uspešno ponovili akcijo zbiranja še uporabnih stvari, ki pa jih ljudje iz različnih razlogov ne potrebujejo več.

Na Trgu svobode v Mariboru so v dveh dneh zbrali okoli 700 kg knjig, igrač in družabnih iger, tekstila in obutve ter različnih elektronskih aparatov, med katerimi so bili številni še delujoči.

Te je prevzelo podjetje ZEOS, ki se je pridružilo ozaveščanju na področju podaljševanja življenjske dobe elektronskim aparatom, ki sodijo v skupino odpadkov, katerih količine strmo naraščajo. V vozilu E-transformer 2.0, ki se je v Sloveniji premierno predstavilo prav v Mariboru, so zagotavljali tudi manjša popravila in odkup mobilnih telefonov, kar so izkoristili predvsem stareši obiskovalci.

Ostale predmete je prevzelo Društvo Aktiviraj se !, ki je prav tako partner projekta Urbana zemljina za hrano, in bo prek svoje Ropotarnice in ostalih kanalov distribucije poskrbelo, da bodo vse stvari ponovno uporabljene.

»V Mestni občini Maribor, ki je vodilni partner projekta Urbana zemljina za hrano, si prizadevamo spremeniti miselnost občanov o odpadkih. Želimo, da vsi pričnemo razmišljati o tem, kako bolj odgovorno ravnati z odpadki. Opažamo, da je odziv občanov dober, zavedamo pa se, da bo zaradi pomanjkanja naravnih virov ponovna uporaba v prihodnje morala postati način našega življenja,« je povedal podžupan Mestne občine Maribor dr. Samo Peter Medved.

»V RRA Podravje – Maribor si bomo tudi v prihodnje prizadevali za pridobivanje projektov, ki v središče postavljajo krožno gospodarstvo in bodo koristni za celotno regijo. S preoblikovanjem naše razvojne agencije smo v tem letu postali ena največjih razvojnih agencij v Sloveniji z več kot 50. projekti v izvajanju, s katerimi podpiramo najširši spekter razvoja regije Podravje. Rezultate projekta Urbana zemljina za hrano bomo delno prenesli tudi v projekt Food Wave, ki v središče postavlja ozaveščanje mladih o trajnostnem načinu pridelave in porabe hrane,« je povedal direktor RRA Podravje – Maribor Uroš Rozman.

V zameno za še uporabne stvari so okoljsko ozaveščenim obiskovalcem podarili okoli 200 razgradljivih lončkov, ki so izdelani iz odpadnih žitaric, okoli 150 lončkov za napitke, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, in več kot 300 zavojčkov slovenskih ekoloških semen čebule, petršilja, bazilike, koriandra in zimske postile.

Dogodek je povezal dva evropska projekta, Life Spodbujamo e-krožno v organizaciji družbe ZEOS s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije in projekt Urbana zemljina za hrano, ki se zaključuje 30. novembra in združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter RRA Podravje – Maribor.

Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Oddaj komentar