70 let Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor

Center za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor praznuje 70-letnico. Ob tem so se javno zahvalili približno 180 vitezom krvodajalstva, ki so darovali kri več kot stokrat, in predstavnikom Rdečega križa, ki pomagajo pri zbiranju zadostnih zalog krvi. “Brez njih nas ne bi bilo tukaj,” je dejala na slovesnosti predstojnica centra Bojana Bizjak.

Izpostavila je, da brez velike pomoči in požrtvovalnosti aktivistov Rdečega križa, prostovoljcev in še posebej krvodajalcev, “med katerimi so najbolj svetel zgled vitezi in vitezinje krvodajalstva, ki so darovali kri več kot stokrat, ne bi bilo tako uspešne poti našega oddelka. Pomagali so nam tlakovati pot razvoja stroke in zagotavljanja krvi za naš klinični center ter splošni bolnišnici v Murski Soboti in na Ptuju.”

V vseh teh letih je krvodajalstvo doživelo veliko sprememb. Nekoč je Maribor sodil med mesta z najvišjim številom krvodajalcev v nekdanji Jugoslaviji. Po letu 1991, ko je prišlo do propada industrije in socialne krize v mestu, pa je število krvodajalcev močno padlo. Predstojnica je poudarila, da so dno dosegli okoli leta 2005, in dodala: “Potem pa smo z velikim trudom aktivistov Rdečega križa, krvodajalcev in stroke z različnimi akcijami pridobivanja novih krvodajalcev vendarle uspeli vzpostaviti stabilno preskrbo.”

“Kri za vodo” – krvodajalska akcija Mariborskega vodovoda.

Trenutno zaloge krvi zadostujejo, ob tem pa pride tudi do občasnih nihanj, sploh med prazniki in dopusti. Takrat centru priskoči s svojimi načini privabljanja Rdeči križ, pomagajo pa tudi študentske krvodajalske akcije, sodelovanje športnikov in drugih. Dnevno na centru sprejmejo povprečno okoli 50 krvodajalcev, obenem pa izvajajo krvodajalske akcije še drugod po severovzhodni Sloveniji.
VIR: STA

Oddaj komentar