2. januar bo spet praznik

Drugi januar bo znova praznik.

Poslanci so danes 2. januar vrnili na seznam dela prostih dni. Z 61 glasovi za in 10 proti so potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih. To pa za državljane pomeni, da bodo že čez slabe tri tedne en dela prost dan več.

Kot je v imenu predlagateljev, poslancev SMC, uvodoma poudaril predsednik Državnega zbora (DZ) Milan Brglez, je bila odločitev za to, da se 2. januar ponovno razglasi za dela prost dan, sprejeta, “da se ljudem vrne tisto, kar jim je bilo krivično odvzeto“. Kritike o populizmu in bonbončkih za volivce je zavrnil. “Gre za vračanje neideološke tradicije. Tisto, kar smo sprejeli in kar je bilo uveljavljeno od leta 1955. V času varčevanja se je skušalo varčevati tudi na simbolni način, tudi tam, kjer ni bilo treba,” je še dodal Brglez.

Kot je izpostavil, se je ob ukinjanju tega dela prostega dne leta 2012 govorilo o različnih stroških, ki pa jih v praksi doslej nihče ni potrdil. Pomemben argument v prid vrnitve praznika pa je po besedah Brgleza tudi to, da se s tem ukrepom vsaj minimalno zniža absentizem, ki je po pričanju GZS zelo velik problem v slovenskem gospodarstvu. “Ne pravim, da je krize konec v vseh pogledih, a položaj je veliko boljši, kot je bil,” je še dejal Brglez.

Nekaterim podaljšane počitnice, drugi bodo delali
Ob vprašanju poteka dela v šolstvu in zdravstvu 2. januarja, ko so aktivnosti že načrtovane, je Brglez spomnil na nedavno zdravniško stavko. Glede na to, da so se prilagodili stavki, se bodo prostemu dnevu po njegovem mnenju prilagodili še veliko lažje.
Proizvodnja v nekaterih podjetnjih ne bo obstala, ponekod bodo počitnice podaljšali do 6. januarja. Trgovine bodo najverjetneje obratovale po prazničnem oz. nedeljskem urniku. Učenci šol, ki so 2. januar že nadomeščale z delovno soboto, pa si bodo lahko privoščili prost dan.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar