NA VRTU: Nega in razvajanje kože v poletnih dneh

Metka Ternjak Gomboc

V poletnih dneh, ko smo izpostavljeni visokim temperaturam, soncu in tudi vetru, je naša koža večkrat izsušena. Kako ji pomagamo z naravnimi pripravki?

– Ne uporabljajmo pilingov, zadostuje čistilni gel, ki ga naredimo iz kozjega jogurta, medu in limoninega soka. Masirajmo 2 minuti in sperimo s toplo vodo.

– Odlično kopel za zelo suho kožo naredimo tako, da 250g mleka v prahu raztopimo v vodi, dodamo žlico olivnega olja in po želji še eterično olje.

– Za tonik so odlični hidrolati (sivka, smilj, vrtnica, melisa … ),odličen je tudi zeleni čaj.

– Pripravimo si masko, ki bo našo kožo zelo dobro navlažila. Uporabimo lahko drobi nariban krompir ali pa kumarico, dodamo tudi brizg limoninega ali pomarančnega soka, malo medu, olja, kar bo še kožo nahranilo.

– Za masažo, izdelavo mazil ali krem uporabimo Karteljevo maslo, olje makadamije, boraga, avokada, šipka, mandlja, jojobe, oljke, mareličnih jedrc in grozdnih pešk. Vse te maščobe so zelo vlažilne, negovalne, se hitro vpijejo in so še posebej primerne za suho kožo. Od eteričnih olj uporabimo sivko, smilj, vrtnico, rimsko kamilico, neroli, eterična olja korenja, pomaranče, ilang-ilanga, geranije.

– Seveda pa ne smemo pozabiti na dovolj zaužite tekočine, v jedilnikih pa dodajmo veliko svežega sadja in zelenjave.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Oddaj komentar