NA VRTU: Krompirček z dodanim paradižnikom za glavno jed

V letošnjem letu je na našem koncu obilna letina krompirja. Vedno je nekaj krompirja drobnega, nekaj pa se ga pri izkopu poškoduje . Tisti, ki nimamo živali, da bi ga pojedle, se tako sprašujemo, kako ga čimprej porabiti. Predlagam, da za kosilo pripravite majhne krompirčke s paradižnikom ali pa večje z malo dodatkov spečete v pečici in ponudite v omaki s popečenimi paradižniki, ki jih je tudi še v izobilju. Okusno, lahko in zdravo kosilo, zraven pa skleda solate iz prvih glavic rdečega radiča, endivije in malo česna.

Krompirček s paradižnikom
Sestavine:
– žlica kakovostne maščobe ,
– 1 kg drobnega krompirja,
– 4 veliki paradižniki (lahko je dodana tudi paprika , jajčevec, bučka),
– sol in poper,
– drobnjak in peteršilj,
– žlica hladno stiskanega olja (olivnega, konopljinega, lanenega, orehovega ipd.)

Priprava:

1. Krompirček temeljito operemo in skrtačimo. Če je z domačega vrta ali ekološko pridelan, ga ne lupimo.
2. V ponvi raztopimo npr. kokosovo maščobo. Dodamo krompirček in narezan paradižnik. Začinimo in pražimo nekaj minut, da se zmehča in lepo obarva.
3. Drobnjak in peteršilj drobno narežemo s škarjami in potresemo po krompirčku. Dodamo nekaj kapljic olja in ponudimo.

Krompirček iz pečice

Sestavine:
– Nekaj žlic kakovostne maščobe ,
– 1 kg krompirja,
– Skleda češnjevega paradižnika, 1 paprika (lahko dodamo jajčevec, čebulo, por, bučko),
– sol in poper,
– česen, bazilika, rožmarin in peteršilj,
– nariban sir.

Priprava:

1. Krompir temeljito operemo, skrtačimo in prerežemo na polovico.
2. Pekač namažemo z maščobo. Naložimo začinjen krompir, na vsako polovičko položimo še žlico nadeva iz koščkov paradižnika, sesekljanega česna, rožmarina in malo olja. Pečemo, da se zmehča in obarva. Tik pred koncem, ga posujemo s sirom(če želimo, ga zapečemo).
3. Med tem v ponvi na malo maščobe popečemo paradižnik, papriko, začinimo s soljo ( če nam je všeč pikantni okus dodamo čili) in tik preden ponudimo obogatimo omako z baziliko.
4. Na krožnik serviramo polovičke krompirja, dodamo nekaj žlic paradižnikove omake in če nam je všeč dodamo še sveža zelišča in sir.

In še ena ideja za vse tiste, ki obožujejo mladi krompirček. Če boste nekaj gomoljčkov posadili v večje lonce konec poletja (ga zaščitili v dneh, ko bo zmrzovalo), boste imeli mladi krompirček ob začetku zime. Seveda lahko krompir zamenjate tudi s sladkim krompirjem, ki bo kmalu pripravljen za izkop.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Oddaj komentar