NA VRTU: Fižolovi rjavčki

V letošnjem letu nas je narava bogato obdarila s pridelki. Tudi z fižolom. Pred prihajajočimi prostimi dnevi – za rajanje s čarovnicami ali za družinski posladek po obisku grobov pripravimo slastne fižolove rjavčke. Lahko jih spečemo že kak dan prej in okrasimo tik preden jih ponudimo. Na naših delavnicah vedno »požanjejo« val navdušenja. Navdušite tudi vi.

Potrebujemo:
– 270 g črnega ali rjavega kuhanega, pretlačenega fižola,
– 50 ml mleka (kravje ali rastlinsko),
– 50 ml kokosovega ali oljčnega olja,
– 3 jajca(nadomestimo lahko z bananinim pirejem ali jabolčno kašo),
– 100 g datljeve paste ali medu,
– 40 g presnega kakava,
– 10 g lanenega, sveže mletega semena,
– 25 g mletih oreščkov,
– žlička sode bikarbone, začimbe( vanilija, pomarančna lupinica, klinčki).


Postopek:
Fižolov pire temeljito razmešamo v mleku. Jajca stepemo v kremasto zmes, počasi dodajamo sladilo in maščobo. Dodamo suhe sestavine in jih previdno vmešamo, na koncu dodamo še fižolovo zmes. Maso damo v pekač (približno 20x20cm) in pečemo pri okoli 180 stopinjah približno 20 minut. Zmes lahko damo tudi v različne modelčke in pečemo odvisno od velikosti modelčkov 10 do 20 minut. Rjavčke ponudimo same, s toplo ali hladno gosto marmelado, sladoledom, smetano, domačo »nutelo« jih pomočimo v stopljeno čokolado …. Če smo veliki.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

1 KOMENTAR

Dodaj odgovor za Lara Prekliči