NA VRTU: Čudežna aloja tudi pri vas doma

Aloja, ta neverjetna rastlina. V zdravilne namene so jo porabljali že v antiki in skozi stoletja je izkazovala skoraj čudežno moč. In odlična novica je, da ni zahtevna za vzgojo in jo tako lahko imamo doma vedno pri roki.

Družina aloja šteje okoli 350 vrst. Vse so več-letnice, lahko so grmi, liane ali celo drevesa. Razlikujejo se po višini, razporeditvi barvi in obliki listov. Cvetovi so lahko rdeči, oranžni, rumeni, zelo redko beli- pri domači vzgoji bomo redko občudovali cvet, sicer pa zacveti že v prvem letu, pri nekaterih sortah v tretjem.

Za uporabo doma sta najpogostejši Aloja Barbadensis in Aloja Arborescens. V zdravilne namene uporabljamo starejše, dobro razvite in zdrave liste. Iz njih pridobivamo gel oziroma sok, ki ga uporabljamo zunanje, v zdravilne namene in za kozmetične pripravke. Največkrat pa sok aloje uživamo zoper številne zdravstvene težave.

Po izročilu in glede na številne študije nam aloja koristi z naslednjimi zdravilnimi učinki:
– preprečevanje staranja organizma/kože, celjenje ran in obnavljanje povrhnjice,
– antibiotično delovanje,
– antibakterijsko delovanje,
– je analgetik,
– Protivnetno in protivirusno delovanje,
– antioksidativno delovanje,
– antiseptično delovanje,
– protitumorno delovanje, zaščita pred sevanji,
– očiščevalna lastnost,
– in hranljiva vrednost.

Še vedno nimate Aloje? Čim prej jo nabavite in poskrbite za svoje zdravje na naraven način.

V ponedeljek 24.9. bo v Mariboru organizirana delavnica, kjer boste izvedeli marsikaj o alojah, poskusili boste zdravilni alojin sok, posadili boste svojo alojo in se naučili pripraviti čudovito negovalno kremo. Več informacij info@metkaintina.si, lahko pa tudi pokličete na 041 816 939.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Oddaj komentar