VIDEO: Glazerjeva nagrada letos kiparki

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme akademska kiparka Vlasta Zorko. Glazerjeve listine so namenili Mariu Berdiču, Zori A. Jurič in Valentini Turcu.

Na razpis za Glazerjevo nagrado in listine v letu 2017 je prispelo 23 predlogov z 19 predlaganimi kandidati. Od tega je bilo 14 kandidatov za Glazerjevo listino in pet kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Izbira po besedah predsednice odbora Zdenke Križanič ni bila lahka, saj so vsi kandidati vrhunski kulturni ustvarjalci. Na koncu so se odločili, da nagrado za življenjsko delo dobi kiparka Vlasta Zorko. Nekaj več o nagrajenki pa podžupan Mestne občine Maribor, Zdravko Luketič.

Glazerjeve listine trem kulturnikom

Ob nagradi za življenjsko delo, komisija vsako leto podeli tudi Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih oziroma za uspešno večletno delo pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot občanom Maribora. Te letos prejmejo likovni kritik in kustos Mario Berdič, koreografinja in baletna solistka Valentina Turcu ter pobudnica, organizatorica in izvajalka projektov na področju leposlovja Zora A. Jurič, ki je med drugim dala pobudo za Pesniški turnir, ki vsako leto poteka v Mariboru.

Več o podelitvi nagrad pa predsednica komisije za podelitev Glazerjevih nagrad, Zdenka Križanič.

 

Oddaj komentar