VIDEO: Gallus 2017 v roke Švedskega zbora Allmänna Sången

V Mariboru se je odvijalo 14. mednarodno zborovsko tekmovanje, v katerem so tekmovali odlični pevski zbori celotne Evrope najboljše se je odrezal Švedski pevski zbor znan po imenu  Allmänna Sången 2. nagrado pa sta dobila slovenski Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod taktirko Ambroža Čopija in se uvrstil v finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo prihodnje leto  prav tako potekalo v Mariboru.

zbor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekmovanje se je pričelo v petek, 21. aprila, kjer so se predstavili zbori v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri pa tudi s tradicionalnimi glasbili, predstavili glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. Naslednji dan, je sledila predstavitev prve skupine zborov v kateri sta se predstavila tudi slovenska zbora, znana po imenu Ženski komorni zbor ČarniCe ter  Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.Drugi dan tekmovanja se je zaključil s prostim programom, prav tako v dveh delih.

Pet najboljših zborov se pomerilo za veliko nagrado 14. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2017 in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2018. Nagrado je domov odnesel zbor Allmänna Sången, ki si je v skupnem seštevku prislužil 92, 4 točke, tokoj za njim pa z 91, 4  slovenski Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet.

Skupaj udeleženih 11 zborovskih zasedb iz Italije, Hrvaške, Latvije, Češke, Švedske, Romunije in Slovenije.

Več v videu:

Oddaj komentar