V ponedeljek bo šarec sporočil odločitev glede ministra Prešička

V ponedeljek bo predsednik vlade Marjan Šarec sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička, ki mu očitajo šikaniranje podrejenih in uporabo službenega avtomobila v zasebne namene. Prešiček je napako glede prevoza glasbenih inštrumentov priznal, šikaniranje pa vztrajno zanika.

V medijih je pred dobrim tednom dni zakrožila novica o samomoru uslužbenca ministrstva za kulturo zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so v ponedeljek na premiera Marjana Šarca naslovili pismo, v katerem so ga pozvali, da je treba do potankosti raziskati primer in “v kolikor gre za neprimerno in zavržno delovanje, ustrezno reagirati, tudi v smeri razrešitve ministra Dejana Prešička”.

V javnost so nato začele kapljati različne informacije o tem, kako naj bi se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg domnevnega šikaniranja so Prešičku oponesli tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je še delno zaposlen.

Šarec je nato v torek na Prešička naslovil pismo, v katerem ga je pozval, naj se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva za kulturo, ta pa mu je svoja pojasnila poslal v sredo. Ob tem je tvitnil: “Želim si, da se zadeva čim prej razčisti, da bo lahko ministrstvo delalo naprej v korist kulture.”

V sredo je v bran ministru, ki prihaja iz kvote SD, stopil predsednik SD Dejan Židan. “Minister je naredil napako, ker je omogočil, da so v službenem avtu prevažali inštrumente,” je dejal in dodal: “Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala.” Židan je še dodal, da bodo naredili vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo, s čimer se sicer ukvarja tudi policija.

Razpravi o očitkih njihovemu ministru za kulturo se ni moglo izogniti niti širše vodstvo SD na sobotnem posvetu v Ljubljani. Židan je po posvetu dejal zgolj, da bo ministrova usoda znana v prihodnjih dneh. Je pa poudaril, da so v SD veseli pomembnih premikov na kulturnem ministrstvu in povečanja proračunskih sredstev za kulturo, znanost in raziskovanje.

Po mnenju nekaterih strank pa so očitki ministru za kulturo glede mobinga in zlorabe položaja precej resni. Če jih ne bo ustrezno pojasnil in se izkažejo za resnične, bi po njihovem mnenju moral zapustiti položaj.

Prešiček je minule dni gostoval v različnih televizijskih oddajah, v katerih je priznal napako, ki jo je storil s prevozom instrumentov na glasbeni konservatorij, hkrati pa je zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih. Srečal se je tudi s predstavniki sindikata Glosa in opravil pogovor s sindikalnim vodjo na ministrstvu za kulturo Gregorjem Lesjakom. A skupnega jezika niso našli.

Šarec se je v tem času mudil na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, od koder je sporočil, da glede ministra ne bo sprejemal odločitev, dokler se ne vrne v Slovenijo in ne prebere njegovega poročila. Svojo odločitev naj bi sporočil v ponedeljek.

V petek so na Šarca poziv k zamenjavi ministra poslali še iz Sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo. “V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj,” je dejal Lesjak, ki ne vidi smisla v pogovorih, če minister vse očitke šikaniranja ves čas zanika.

Na ministrstvu za kulturo so za STA glede pisma, ki ga je hišni sindikat naslovil na Šarca, zapisali, da ima sindikat kot zastopnik uslužbencev na ministrstvu vso pravico premierju pojasniti, kako vidi razmere na ministrstvu, podrobneje pa zadeve niso komentirali. Vodstvo se namerava udeležiti tudi predvidenega sestanka z uslužbenci, čeprav slednji menijo, da zanj na tej točki ni potrebe.

Ob vseh očitkih mobinga in zlorabe položaja pa so na ministrovo stran stopili številni kulturniki. Kot so sporočili z ministrstva, podporo ministru izrekajo samozaposleni v kulturi, nevladniki, predstavniki javnih zavodov, ljubiteljske kulture in drugi. Nekatera pisma so naslovili na ministra osebno, nekaj jih je bilo naslovljenih neposredno na predsednike vlade.

Med podporniki so tudi vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, skladatelj Milko Lazar, urednik založbe Litera Orlando Uršič, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, režiser in umetniški direktor mariborske Drame Aleksandar Popovski, baletnik in direktor mariborskega baleta Edward Clug, umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in direktor in umetniško vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar