V Mariboru danes razstava Bojana Golije – retrospektiva

Bojan Golija med delom

Danes bo v Umetnostni galeriji Maribor na Strossmayerjevi 6, prva velika posthumna pregledna razstava del slovenskega grafika in likovnega pedagoga Bojana Golije (1932-2014), ki ponuja priložnost za celostno ovrednotenje umetnikovega izjemnega in raznolikega opusa, ki je nastajal skozi šest desetletij druge polovice dvajsetega stoletja.

Študij pod mentorstvom Božidarja Jakca in zaznamujoče potovanje na Japonsko leta 1957 sta bila popotnica za življenje posvečeno raziskovanju zmožnosti in robov grafične umetnosti ter predanemu poučevanju na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Razstava je nastala v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v Ljubljani, Univerzo v Mariboru in Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru.

Na ogled je več kot 150 originalnih grafik in risb iz zbirke Umetnostne galerije Maribor in iz umetnikove zapuščine, mnoge izmed njih so prvič predstavljene javnosti. Ob razstavi je izšel bogat katalog, ki na 184 straneh zajema besedila dr. Marjete Ciglenečki, mag. Gaje Golija, akad. kiparja in grafika spec. Samuela Grajfonerja, akad. dr. Milčka Komelja in mag. Brede Škrjanec ter 95 barvnih reprodukcij umetnikovih del.

Oddaj komentar