Na Treh kraljih 12. Šarhov pohod in Festival miru

Štajerske veteranske organizacije so včeraj pripravile že 12. Šarhov pohod do poslednjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Prireditev se je nadaljevala s tradicionalnim Festivalom miru na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, kjer je bil osrednji govornik nekdanji predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič.

Donedavni dolgoletni prvi mož ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji je uvodoma dejal, da sam sodi med tiste, ki ne sprejemajo revizionistične teze o NOB in o dilemi, kdo je stal na pravi strani. Demokratični svet je namreč po njegovem neizpodbitno določil, da so osvobodilna gibanja, med njimi tudi NOB, vodila Evropo, jo demokratizirala ter ji zagotovila mir.

Partizanski boj je po njegovem pokazal, koliko veljajo ljudje, če jih povežeta želja po svobodi in pravici, saj so zmagali, ker so branili svojo domovino in svoje ljudi. Partizanskega boja se zato ne da brisati, ostal bo med najsvetlejšimi dogodki naše zgodovine in nanj moramo biti vsi ponosni.

“Tudi lažnih sprav ne potrebujemo. Spraviti sami s seboj bi se morali tisti, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorjem. Naj se opravičijo slovenskemu narodu za vse, kar so mu slabega storili. Sram naj jih bo,” je dejal Pavšič in dodal, da je pred nami veliko izzivov in odprtih vprašanj, zato jih je potrebno začeti reševati in postavljati temelje za boljšo in bolj humano družbo.

Vse več je namreč po njegovem družbenih razlik, vse manj pa medčloveške solidarnosti. “Pasivno dovoljujemo, da na stotine mater in otrok umira v Sredozemlju. Pred drugimi, ki jim je usoda nenaklonjena, postavljamo žice in zidove. Postajamo vse bolj egoisti in nestrpni. V evropski politiki prevladujejo zaprte in nacionalno trde družbe,” je dejal in dodal, da zaskrbljeno spremlja porajanje novih oblik fašizma, reakcije na njih pa so največkrat medle in površne.

Ob tem je poudaril, da bi se morali truditi, da bo Evropa postala kraj narodov in regij. Morali bi postati bolj prepričani Evropejci. To je po njegovem dobro za vse, saj je prav povezana Evropa preprečila, da bi nesoglasja reševali z vojno. Tam, kjer povezane Evrope še ni, so nastajale vojne, je dejal in pri tem spomnil na Balkan.

Pavšič je kot predstavnik manjšine še dodal, da je za Slovence v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem izrednega pomena, da ostajajo povezani z matičnim narodom in Slovenijo.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek, ki je med drugim povedal, da prav pripravljenost braniti svojo domovino ohranja mir. To se je pokazalo tako z uporom fašizmu in nacizmu v drugi svetovni vojni kot pozneje v osamosvojitveni vojni, ko je Slovenija postala samostojna, suverena in mednarodno priznana država.

Šarhov pohod poteka od Treh kraljev mimo Črnega jezera do Osankarice in poslednjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih in nazaj do Treh kraljev, kjer je osrednja slovesnost.

Vsakoletni pohod organizatorji pripravljajo v spomin na Pohorski bataljon, ki je bil ustanovljen septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je štel okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredil zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po katerem so pohod tudi poimenovali.
Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar