Mariborski folkloristi na Triglav za nove kostume

Foto: Sara Vinkovič

Člani Akademske folklorne skupine Študent Maribor so se za nove kostume podali na Triglav.

KUD-ovci, člani Akademske folklorne skupine Študent Maribor, že 9. leto zapored ob koncu leta izdajajo svoj koledar. Vsako leto koledar povezuje drugačna rdeča nit. Pred tremi leti so za potrebe koledarja 2017 “odvrgli oblačila” in tako precej drzno pozirali v kombinacijah različnih folklornih dodatkov. Tokrat so se podali tudi na najvišji vrh Slovenije – Triglav.  Takrat so bili drzni ter malce provokativni, letos pa s projektom Koledar AFS Študent 2020 spoznavajo lepote Slovenije in se z ustrezno kostumsko podobo postavljajo pred objektiv na nadvse zanimivih in prepoznavnih krajih – biserih Slovenije.“Ideja je bila prisotna že dve sezoni, vendar nam lansko leto zaradi neugodnih vremenskih razmer ni uspela odprava na Triglav ter na Bled. Tako smo se odločili, da koledar izpeljemo leto dni kasneje v celoti z vsemi pokrajinami, kot smo si ga prvotno zastavili. Na vse kraje je z nami potovala in nas spremljala mlada fotografinja, Sara Vinkovič. Odprava na najvišji vrh Slovenije od članov zahteva ne le fizično pripravljenost, temveč tudi dobro voljo, veselje ter pripadnost folklorni skupini,” so povedali v AFS Študent Maribor.

Na Triglav s kostumi v nahrbtnikih

Zadali so si kar 30 različnih lokacij Slovenije, med njimi tudi Soline, Dolino reke Soče, Klevevž, Mlin na Muri, Svečino, Dominikovo domačijo, Goriško Brdo, in mnoge druge. Na fotografiranjih je do sedaj sodelovalo okoli 50 folklornikov, ki so se oblekli v folklorne kostume različnih pokrajin: Prekmurje, Goričko, Prlekija, Dolenjska, Bela Krajina, Primorska, Štajerska, Gorenjska, Koroška ter Zgornja Savinjska. Sledilo je ravno najslajše, in sicer se njihov največji podvig ozgodil včeraj, ko se je skupina šestih članov s fotografinjo podala na najvišji vrh Slovenije, Triglav. Na samem vrhu so se preoblekli v ustrezna kostumska oblačila, gorenjske folklorne kostume ter se postavili pred objektiv. Za nami je naporen dan, a so občutki izjemni. Na vrhu smo se oblekli v folklorne kostume in se fotografirali za naš društveni koledar za leto 2020. Tako smo prvi kudovci, ki so se na najvišji vrh Slovenije podali s kostumi v nahrbtnikih,” so zapisali na Facebooku strani AKS Študent. 

Odprava traja dva dni,  danes poteka fotografiranje na Bledu

V tem obdobju delovanja ima Folklorna skupina AFS Študent že kar 55-letno tradicijo, zato radosti in zagnanosti med člani ne manjka. “Izkupiček denarja, ki ga bomo uspeli pridobiti s prodajo koledarjev v mesecu novembru, decembru in januarju, bo namenjen nakupu novih kostumov oz popravilu obstoječih,” pravijo v AFS Študent.

 

Oddaj komentar